Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Na USA se žene hurikán Ida, může způsobit rozsáhlé škody

Letošní hurikánová sezóna v Atlantiku se pomalu blíží ke svému vrcholu – statisticky se tam hurikány tvoří nejčastěji kolem 10. září. Už teď ale dění v tamních tropických oblastech nabírá na obrátkách. V noci na dnešek se nedaleko Jamajky zformovala Ida – už devátá tropická bouře letošního roku v oblasti Atlantiku. Je tvořená mohutnou bouřkovou oblačností s intenzivními srážkami. V hlavním městě Kingston spadlo za 6 hodin přes 100 mm, za 24 hodin pak téměř 150 mm. Ida teď postupuje přes západní Karibik na severozápad přes oblasti, které jsou příznivé pro její další zesilování – teplota vody se pohybuje kolem 29 stupňů, atmosféra je vlhká a střih větru je jen mírný. V noci na zítřek sice přejde přes západní Kubu (zřejmě stále jako tropická bouře), což ale jen přechodně zbrzdí její další vývoj. Následně dorazí nad Mexický záliv, jehož vody jsou totiž ještě teplejší – mají až 31 °C, a to do velké hloubky. Což je důležité, neboť při promíchávání větrem při přechodu hurikánu se k povrchu moře dostávají masy vody z hloubky, které tak nebudou o moc chladnější než povrchové vody. Jinými slovy, Ida bude mít dostatečný zdroj energie na rychlé zesilování a brzké dosažení stadia hurikánu.

Hurikán Ida
Předpověď dráhy postupu bouře/hurikánu Ida podle různých modelů, zdroj: tropicaltidbits.com

Současné modely počítají s tím, že Ida by měla v noci na neděli dosáhnout druhého až třetího stupně podle Saffirovy-Simpsonovy stupnice. Mohla by se tedy stát i silným hurikánem (s průměrnými rychlostmi větru přesahujícími 50 m/s, tedy 180 km/h). A není úplně vyloučeno, že by dokonce mohla dosáhnout i 4. stupně, tedy druhého nejsilnějšího (s rychlostmi přes 210 km/h), a to těsně před zásahem území Spojených států amerických.

Hurikán Ida
Předpověď intenzity bouře/hurikánu Ida podle různých modelů (očekává se, že může dosáhnout až 3. kategorie), zdroj: tropicaltidbits.com

Plný úder pocítí nejspíš Lousiana, případně Mississippi, a to už během nedělního odpoledne a večera (tamního času). Jde o nebezpečnou situaci, neboť při rychlosti a směru postupu zbývá poměrně málo času na přípravu a evakuaci obyvatel v potenciální dráze hurikánu Ida. Kromě silného větru a vzdutí moře způsobeného bouří, které může vážně poškodit pobřežní oblasti, bude hlavním nebezpečím intenzivní déšť. V širším okolí New Orleans by mělo spadnout 250 až 400 litrů vody na metr čtvereční, lokálně by pak srážkové úhrny mohly dokonce přesáhnout 500 litrů! Takto intenzivní srážky povedou k mohutným povodním, k čemuž přispěje i vysoké nasycení půdy v oblasti, kterou by Ida měla zasáhnout.

Srážky
Očekáváné srážky z tropické bouře/hurikánu Ida na pobřeží USA u New Orleans podle modelu GFS (jiné modely čekají více srážek západněji) - srážky na pobřeží překročí 300 mm, zdroj: ventusky.com

Na druhé straně je nutné podotknout, že přesnost předpovědí s rostoucím časem klesá, a mimo jiné k tomu tentokrát přispěje i vliv tropické cyklóny Nora. A to prostřednictvím výtoku vzduchu v horních vrstvách atmosféry, která může zvýšit střih větru a omezit tak prohlubován Idy. Bouře Nora se vytvořila západně od Mexika. Při svém postupu k severozápadu zřejmě zesílí na hurikán a částečně zasáhne západní oblasti Mexika a v pondělí pak i Kalifornský poloostrov (Baja California). Hlavním nebezpečím, které Nora přinese, bude vydatný déšť, který může vést k povodním.

Bouře
Maximální nárazy větru v příštích 72 hodinách podle modelu ICON - patrné jsou dráhy obou systémů, zdroj: ventusky.com

Nad Atlantikem se v současnosti nachází ještě dvě oblasti intenzivní konvekce, které by mohly vést k tvorbě tropických bouří. Jednak je to tzv. invest 97L, ve vzdálenosti asi 1 000 km východně od Bermud. S 50procentní pravděpodobností by z ní během následujících 48 hodin mohla vzniknout tropická bouře. Pravděpodobnější je ale vývoj tropické poruchy 98L uprostřed Atlantiku, ze které by během víkendu mohla vzniknout tropická bouře (se 70procentní pravděpodobností). A právě tato bouře by pak s menší pravděpodobností mohla zasáhnout Malé Antily. Mimochodem, další jména v seznamu pro tropické bouře/hurikány po Idě jsou Julian a Kate.