Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě tepleji, odpoledne naměříme až 24 °C

Úvod týdne ve znamení inverze, ve druhé půlce týdne dorazí občas déšť

V novém týdnu nás čeká spíše stabilní počasí. Teplotně bude nadprůměrné. V úvodu týdne ale musíme počítat s teplotní inverzí a velkými rozdíly v teplotách na malém území. Návrat zimy nás v novém týdnu nečeká a sněžit nebude ani na horách. Sněhu tak bude nadále ubývat a lyžařské podmínky se budou dále zhoršovat.

Hned pondělí přinese typické počasí v zimě pod vlivem tlakové výše. Ráno sice na většině území bude mrznout, ale během dne už budou teploty výrazně rozdílné. Denní maxima naměříme mezi 3 °C až 7 °C, při déletrvající nízké oblačnosti ale bude kolem 1 °C a naopak v závětří hor zejména v Pošumaví, na Frýdlantsku a Jesenicku až 11 °C. Nízká oblačnost nebo mlhy se vytvoří zejména na Moravě a severozápadě Čech. Ojediněle půjde o mrznoucí mlhy. Kde se rozpustí nebo vůbec nevytvoří bude většinou slunečno.

Výše
Synoptická situace v pondělí v poledne - počasí u nás bude ovlivňovat mohutná tlaková výše nad Ukrajinou, zdroj: metoffice.gov.uk

V úterý nás čeká jasno až polojasno, ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží celý den. Opět se ojediněle objeví mrznoucí mlhy. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 1 °C až 5 °C, v závětří hor při zmenšené oblačnosti bude až 9 °C.

Teploty
Očekávané teploty v úterý odpoledne - nejtepleji bude stále v závětří hor, panovat u nás bude výrazná teplotní inverze, zdroj: ventusky.com

Ve středu dále přibude oblačnosti. Bude většinou oblačno až zataženo, během dne místy i polojasno. Ráno se ještě ojediněle objeví mlhy. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 °C až 8 °C, na Moravě a severovýchodě Čech zůstanou místy kolem 2 °C. Slábnoucí studená fronta k nám dorazí ve čtvrtek. Od severu se na většině území přidá déšť. Celkové úhrny ale budou jen od 1 do 5 mm, na horách až 10 mm srážek. Inverzní charakter počasí v polovině týdne skončí.

Hodně oblačnosti a místy déšť nebo přeháňky se čekají také v pátek. Teploty zamíří na nadprůměrných 6 °C až 10 °C. O víkendu srážek zřejmě ubude, ale teploty zůstanou vysoko. V nižších polohách zamíří opět k 10 °C. Návrat zimy se zatím nečeká.

Teploty
Očekávané teploty v pátek odpoledne - před námi je teplotně napdrůměrné počasí, zdroj: ventusky.com