Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

Reykjavík na Islandu zažil nejchladnější prosinec za více než 100 let, u nás byl průměrný

Zatímco jihovýchod Evropy zažil nadprůměrně teplý prosinec, severozápad naopak teplotně podprůměrný prosinec. Naše území leželo na pomezí těchto dvou extrémů a prosinec zde tak byl teplotně průměrný. Vůbec největší odchylku od normálu zaznamenal Island. Zde šlo o nejchladnější prosince od roku 1973 (vedur.is). Průměrná měsíční teplota klesla na -4 °C. V hlavním městě Reykjavíku dokonce zaznamenali nejchladnější prosinec za více než 100 let. Podobně chladný tu byl naposledy v roce 1916. Průměrná teplota klesla v Reykjavíku na -3,9 °C, což je o 4,7 °C méně, než je dlouhodobý průměr za období 1991 až 2020.


Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let nad Islandem a okolím během jednotlivých dnů v prosinci - po většinu měsíce byla záporná (modré až fialové barvy)

Teploty
Vývoj průměrné teploty v prosinci na Islandu v jednotlivých letech - letošní prosinec tu byl nejchladnější od roku 1973, zdroj: twitter.com

Za nízkými teplotami stálo nejen vhodné proudění, ale i málo oblačnosti, díky které docházelo k výraznějšímu radiačnímu ochlazování během dlouhých nocí. Prosinec přinesl neobvykle málo oblačnosti a tím pádem i výrazně podprůměrné množství srážek. Díky tomu bylo možné ze satelitů často pozorovat bezoblačný pohled na ostrov, který je takto vidět v zimě jen v pár vybraných dnech. Ostatně prosinec byl nejslunečnějším za dobu měření.

Island
Poměrně vzácný téměř bezoblačný pohled na Island z 1. ledna 2023, zdroj: copernicus.eu

Na našem území byl prosinec teplotně normální. Například v Praze Klementinu průměrná měsíční teplota činila 3,2 °C, což představuje odchylku +0,6 °C oproti normálu 1991-2020. Celkově se zde prosinec 2022 umístil na 47. až 50. místě z 248 dosavadních prosinců od roku 1775 (chmi.cz). Teplotní průměr měsíce u nás zvedl jeho až extrémně teplý závěr (poslední dekáda). Naopak druhá dekáda měsíce byla teplotně podprůměrná.