Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Vzduch se vyčistil, ze Sněžky je nyní unikátně pozorovatelné Jaderské moře

Článek byl vydán prvního dubna - na apríla a není tak skutečný.

V posledních dnech je na obloze jen málo oblačnosti. Díky tomu ani naše nejvyšší hora Sněžka není zahalena v oblacích a nabízí daleké výhledy do okolí. Navíc kvůli pandemii pokleslo znečištění ovzduší. Kvůli uzavřeným okresům se málo cestuje a průmysl s přicházejícími Velikonocemi omezuje i svoji činnost. Včera díky těmto faktorům nastala historická situace. Ze Sněžky bylo možné pozorovat až Jaderské moře v okolí Itálie a Chorvatska.

Jaderské moře se nachází jižně od Sněžky ve vzdálenosti více než 600 km. Zakřivení Země sice běžně neumožňuje sledovat tak vzdálené objekty, ale na začátku dubna panují v atmosféře jiné podmínky, které to umožňují. Díky nim dochází k odlišnému lomu světla v atmosféře a ke zkreslení vzdálenosti objektů, díky čemuž je Jaderské moře zdánlivě blíže než během jiných dnů v roce. Pozorovatelé poznali viditelnost Jaderského moře díky dokonale rovnému horizontu (viz obrázek dnešního ranního pozorování ze Sněžky jižním směrem).

Sněžka
Výhled ze Sněžky 1. dubna 2021 - dokonale rovný horizont prozradil, že je vidět až na Jaderské moře

Dnešní raní pozorování Jaderského moře ze Sněžky je rekordem. Ministerstvo životního prostředí již dané pozorování zapsalo na seznam českých rekordů a mimo jiné tím dokazuje účinnost současných opatření na kvalitu ovzduší. Na unikátní situaci dokonce reagoval předseda vlády Andrej Babiš. Ve svém příspěvku na Facebooku se chlubil tím, že konečně Čechům zajistil výhled na moře a že v létě již nebudou muset cestovat draze na jih. Výhled na moře si budou moci užít i z naší krásné země bez nutnosti překračování hranic.

Pozorování Jaderského moře potvrdilo i několik turistů, kteří se na Sněžku vydali. Mezi nimi byl i bývalý prezident Václav Klaus, který prozradil, že viděl například ostrov Korčula nebo Split. Na turisty na Sněžce si ovšem počkala i policie, která je pokutovala za překročení hranic pouhým pohledem.