Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Do Česka se vrátilo jarní počasí

Zatímco v předchozích dnech jsme měřili nadprůměrně vysoké teploty jen lokálně, dnes se vyskytují na celém území. V uplynulých dnech bylo teplo především na Ostravsku a na Šumavě, kde se netvořila inverze. Včera tak na hřebenech Šumavy teploty překračovaly i 10 °C. Nejvyšší teplota 13 °C byla nezvykle naměřena na stanici ČHMÚ Kvilda — Perla. Dnes se inverze a s ní spojená nízká oblačnost po přechodu nevýrazné fronty rozpustila na většině území. Na mnohých místech tak rtuť teploměru překročila jarních 10 °C. Nejtepleji je aktuálně na Plzeňsku, Ostravsku a ve středních Čechách, kde se teploty šplhají až přes 11 °C.

Rekordně teplo v roce 1990
K překonání rekordních teplot ovšem ještě několik stupňů chybí. Zejména v Čechách se totiž v tento den v roce 1990 teploty šplhaly až přes 15 °C. V Českých Budějovicích a Praze se zastavily až u 17 °C. Únor v roce 1990 do Česka po celý měsíc přinášel nezvykle vysoké teploty. V jeho závěru se dokonce šplhaly na 20 °C. Na Moravě naopak v tento den bylo rekordní teplo v roce 2001, kdy se teploty šplhaly ke 13 °C.

Teplé počasí bude pokračovat
Nadprůměrně vysoké teploty nás čekají i v příštím týdnu. Nejtepleji bude zřejmě o víkendu. Podle současných výpočtů numerických modelů by se mohly teploty vyšplhat až ke 14 °C. Situace se ovšem ještě bude upřesňovat. Nástup zimního počasí nás nečeká. Nadprůměrné teploty se vrátily na celé území Evropy a situace se hned tak nezmění.

Tip: Atktuální teploty v Evropě - v Evropě panuje nadprůměrně teplé počasí

Teploty
Teploty dnes ve 14:30 - na mnohých místech teplota překročila jarních 10 °C, Teplotní mapa