Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Dnes začalo meteorologické jaro - jaké bude?

Letošní zima se v Česku zapíše do historie jako jedna z nejteplejších od začátku měření. Přesto se už řada lidí těší na jaro – to meteorologické začalo dnes 1. března a potrvá až do konce května (astronomické jaro u nás začne až 20 března). Venku to zatím jarně ovšem nevypadá. Jaké bude letošní jaro?

Nejbližších 10 až 14 dnů bude zřejmě ve znamení pokračujícího proměnlivého počasí – na horách občas se sněžením, v nížinách se spíš bude jednat o déšť nebo déšť se sněhem (sněžit zde bude jen přechodně a během dne bude sníh tát). Vyloženě jarní počasí s teplotami přes 10 °C tak zatím nečekejme.

Podle čerstvého dlouhodobého výhledu ČHMÚ by více jarní počasí mělo dorazit v týdnu od 21. března – s největší pravděpodobností tak bude velikonoční týden teplejší než obvykle s denními teplotami přes 10 °C.

Pro vzdálenější období už musíme využít jiné zdroje předpovědí – jednou z možností je sezónní předpovědní model britské povětrnostní služby. Podle něj (obr. 1) by letošní jaro ve střední Evropě mělo být zhruba s 50-ti procentní pravděpodobností teplotně nadprůměrné, s 20 až 40-ti procentní šancí teplotně průměrné a s méně než 20-ti procentní pravděpodobností by pak mělo být jaro chladnější, než je dlouhodobý průměr. V rámci Evropy je pak větší šance na teplejší jaro než obvykle, hlavně na jihovýchodě a východě Evropy.

Jaro
Obr. 1: Pravděpodobnostní předpověď teplot pro jaro jako celek (obrázek nahoře ukazuje pravděpodobnost teplotně nadprůměrného, uprostřed teplotně průměrného a dole teplotně podprůměrného období březen až květen 2016), zdroj: Metoffice.gov.uk

Nejčerstvější předpovědi (vycházejí z období 18. až 27. února 2016) Klimatického předpovědního centra americké organizace NOAA (Climate Forecasting System) počítají naopak s teplotně spíš průměrným jarem (snad jen březen by měl být teplejší, obr. 4). Ostatně podobně by na tom měla být většina kontinentu s výjimkou východu a severu, který se očekává docela výrazně teplejší.

Jaro
Obr. 4: Předpověď měsíční odchylky teploty (ve °C) pro jednotlivé jarní měsíce podle modelu CFS, zdroj: NOAA

U srážek, které jsou tradičně poměrně obtížně předpověditelné, britský model počítá spíš s normálními hodnotami, americký pak je na tom podobně s výjimkou dubna, který by měl být spíš vlhčí.

Celkově tedy současné modely naznačují spíš šanci na běžné jaro – ani příliš teplé, ani příliš chladné a srážkově spíš vlhčí než sušší – což, vzhledem k loňskému suchu a malému množství zásob vody ve sněhu, rozhodně nemusí být na škodu. Na detailní podobu počasí během jara si ale samozřejmě budeme muset počkat – na to jsou totiž současné dlouhodobé předpovědi krátké a vyloučit tak nelze ani kratší období s návraty zimy nebo naopak předčasným létem.