Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Teplota letos poprvé na několika místech lehce překročila 20 °C

Do tohoto týdne pocházela nejvyšší letošní teplota poněkud netradičně hned z prvního ledna, kdy v Javorníku ve Slezsku naměřili 19,6 °C. Tato hodnota byla překonána až v tomto týdnu. Hned v pondělí se v Dyjákovicích na jihu Moravy podle ČHMÚ teplota dostala na rovných 20 °C. Dnes již teploty tuto hranici lehce překročily a to hned na několika místech. Nejvyšší teplota byla naměřena na soukromé stanici v Brandýse nad Labem u Prahy, kde bylo 21,4 °C. Profesionální stanice kolem Prahy (Řež, Dobřichovice, Komořany) hlásily maxima 20,4 °C. K 20 °C se teploty dostaly také na jihu Moravy. V průměru se pohybovaly kolem 18 °C.

Teploty
Teploty dnes v 15:00 - hlavně v okolí Prahy a na jihu Moravy lehce překročily 20 °C, zdroj: in-pocasi.cz

Jde o výrazně nadprůměrné hodnoty. Běžně se v tomto období denní maxima pohybují kolem 10 °C a současné hodnoty jsou běžné až pro závěr dubna. Rekordy ale teploty nepřekonaly. V roce 1990 bylo 22. března v Praze až 21 °C a na jihu Moravy dokonce až 24 °C. Nutno připomenout, že v roce 1990 se za tři dny z téměř letních teplot vrátila zima a maximální teploty klesly k 5 °C. Podobné ochlazení nás ostatně čeká také letos. V příštím týdnu budou maximální teploty pod 10 °C (v některých dnech zřejmě i pod 5 °C) a vrátí se sněžení. Na horách opět napadne sníh.

Teploty
Očekávané teploty v úterý odpoledne - z výrazně nadprůměrných teplot se dostaneme k výrazně podprůměrným, zdroj: ventusky.com