Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Zažíváme velmi teplé jaro, léto se čeká také teplejší

Letošní rok opět ukazuje, jaké rozmary může přinášet počasí v době měnícího se klimatu. Nejprve jsme zažili velmi teplý leden, následoval studený únor a březen, a pak nastal nejteplejší duben za téměř 60 let. A nadprůměrně teplé počasí pokračuje i v květnu. Sice asi nepůjde o nejteplejší květen od roku 1961, ale odchylka bude opět poměrně značná. Velmi teplo bylo už na přelomu první a druhé květnové dekády, nicméně až mimořádně teplá je právě končící poslední dekáda letošního května, kdy se průměrné denní teploty pohybují 4 až 8 °C nad dlouhodobým normálem. Za celý květen jsme v nížinách zaznamenali už 12 až 15 letních dnů (obr. 1 a 2).

Praha
Obr. 1: Nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu měsíce května na stanici Praha - Libuš, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den

Brno
Obr. 2: Nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu měsíce května na stanici Brno, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den

Důvodem tak teplého počasí je obnovující se příliv teplého vzduchu od jihu až jihovýchodu do střední Evropy. To souvisí s uspořádáním tlakového pole, kdy dominujícími útvary jsou jednak tlaková výše ležící nad severní Evropou a jednak mělká brázda nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou, mezi nimi pak nad střední Evropou panuje proudění s jižní složkou. Velmi teplo je nejen ve střední Evropě ale také v jižní polovině Skandinávie (obr. 3). V teplém vzduchu se pak daří intenzivní bouřkové činnosti. Výjimkou nejsou ani intenzivní přívalové deště a velké kroupy doprovázející tyto bouřky.

Odchylka
Obr. 3: Odchylka průměrné teploty vzduchu ve 2 m od průměru 1979-2000 ve středu 30. května, zdroj: cci-reanalyzer.org

Ačkoliv letos tedy zažíváme velmi teplé jaro, teploty přes 30 °C v květnu nejsou na území Česka nic neobvyklého a vyskytují se zhruba v 60 % let, v poslední letech je to ale častěji. A teplý závěr května jako takový se také nevyskytuje tak zřídka, ostatně hned v loňském roce byl 30. května na 158 stanicích zaznamenán tropický den a nejvyšší teplota dosáhla 34,5 °C (Průhonice). A také zatím absolutní květnové maximum bylo naměřeno koncem mimořádně teplého května 2005, kdy v Dobřichovicích teplota vystoupila až na 35 °C (29. 5.). Zatím nejvyšší teplota letošního května (32,7 °C, naměřená 29. 5. v Řeži u Prahy) má k absolutnímu maximu tedy ještě poměrně daleko.

Současné teplé počasí vyvolává v řadě lidí jakousi obavu o průběh letošního českého léta. Dlouhodobé předpovědi zůstávají samozřejmě oříškem, přesto podle sezónních prognóz britské povětrnostní služby je pravděpodobnost nadnormálně teplého léta ve střední Evropě 60 až 80 % (obr. 4), naopak šance na chladné léto se jeví jako velmi malá (pod 20 %). Negativní zprávou je ale očekávané podprůměrné množství srážek.

Výhled na léto
Obr. 4: Pravděpodobnostní předpověď teplot pro léto jako celek (pro období červen až srpen 2018) - s největší pravděpodobností bude léto v Evropě teplejší, než je obvyklé, zdroj: metoffice.gov.uk

Nejčerstvější předpovědi (z kontrolního období 17. až 26. května 2018) Klimatického předpovědního centra americké organizace NOAA (Climate Forecasting System) počítají s teplotně nadprůměrným červnem, červenec a srpen zatím vycházejí jako teplotně průměrné, tyto hodnoty je však nutné brát s velkou rezervou s ohledem na velký předstih.

Zatím lze tedy konstatovat, že nadprůměrné teplé počasí bude pokračovat i začátkem meteorologického léta. A léto jako takové by s větší pravděpodobností mělo být teplejší než obvykle.