Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě slunečno a kromě východu často větrno

V Jeseníkách se očekává vichřice

Během zítřejšího odpoledne začne na východě Česka zesilovat jihovýchodní vítr. Nejsilnější nárazy se očekávají během noci na pondělí a během pondělního dne. V Jeseníkách se rychlost větru v nárazech bude pohybovat až kolem 125 km/h. V noci na úterý již bude vítr slábnout. Před velmi silným větrem varuje i ČHMÚ. Upozornění platí pro kraje Moravskoslezský, Olomoucký a Pardubický. Varování platí s nižším stupněm nebezpečí i pro Jihomoravský, Zlínský a Královéhradecký kraj.

Upozornění

Po přední straně tlakové níže se středem nad Britskými ostrovy bude zesilovat jižní až jihovýchodní proudění.

Jihovýchodní vítr bude ve východní polovině území výrazněji zesilovat v neděli večer a v noci na pondělí. Postupné zeslabení větru očekáváme v průběhu noci na úterý.

V uvedených oblastech bude vát čerstvý až silný jihovýchodní vítr v průměru 9 až 13 m/s, od 600 m 15 až 20 m/s.

V nárazech bude vítr dosahovat 15 až 25 m/s( 55 až 90 km/h), od 600 m 25 až 30 m/s ( 90 až 110 km/h), na hřebenech hor ojediněle kolem 35 m/s (kolem 125 km/h).

Doporučení ke zmírnění následků silného větru:
Zajistit stavební jeřáby apod.
Při řízení auta jet maximálně opatrně. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. Sledovat zpravodajství Zelené vlny.
Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Dodržovat pokyny Horské služby (www.horskasluzba.cz).
Nezdržovat se zejména v okolí starších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy), v blízkosti větších stromů a nechodit do lesa. Je-li to možné, přečkat nejprudší nárazy větru v uzavřených prostorách.