Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V severozápadní polovině Čech občasný déšť, odpoledne na východě ojediněle bouřky

Teploty hlavně na jihozápadě klesly pod -15 °C, na Šumavě i pod -25 °C

Po víkendovém vydatném sněžení se v noci na dnešek vyjasnilo a utišil vítr. To jsou ideální podmínky pro velmi silné radiační ochlazování během dlouhých nocí. V přílivu studeného vzduchu tak u nás teploty klesly na -7 °C až -12 °C, v jihozápadní polovině území ještě níže. Hlavně v Jihočeském, Plzeňském kraji, v jižní polovině Středočeského kraje a na Vysočině se teploty dostaly na hodnoty pod -15 °C. Například v Neumětelech a v Klatovech bylo podle ČHMÚ ráno kolem -17 °C, v Jihlavě -15 °C, v Plzni nebo Českých Budějovicích -13 °C. K -15 °C klesla teplota i v jihomoravských Dyjákovicích. Vůbec nejnižší teploty byly naměřeny na Šumavě, kde klesly k -20 °C, v mrazových kotlinách i pod -25 °C. Nejnižší hodnota byla naměřena u Volar na Prachaticku v místě zvaném Luční potok, kde teplota klesla na -28,1°C. Na šumavské Rokytské slati pak bylo -25,6°C.

Teploty
Teploty dnes ráno v 7:30 na meteostanicích, zdroj: in-pocasi.cz

Teploty
Průběh teplot na stanici ve Volarech na Šumavě, kde ve městě teplota klesla k -20 °C a na nedaleké mrazové kotlině dokonce pod -25 °C, zdroj: in-pocasi.cz

V oblasti Šumavy se v prosinci v posledních letech vyskytl podobně silný mráz jen v minulém roce a v roce 2010. Na úvod prosince jde o velmi nízké hodnoty, které na několika stanicích překonaly i denní teplotní rekordy. Například v Českých Budějovicích bylo ráno -13,6 °C. Naposledy tu podobně chladno bylo v tento den v roce 2010, 1983 a 1962. V posledních dvou jmenovaných letech ale mrazy vydržely dlouho. Naopak dnešní ráno je z celého týdne nejchladnější, zítra po ránu bude už většinou -4 °C až -8 °C. Během dalších nocí budou minima většinou do -5 °C.

Teploty
Předpověď teplot pro České Budějovice na následující dny, zdroj: in-pocasi.cz