Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Ceny kávy prudce stoupají, sucho a nízké teploty v Brazílii poškodily úrodu

Káva je po ropě druhou nejobchodovanější komoditou na světě. Zatímco ceny ropy se na trzích v letošním roce vrací na hodnoty, na kterých se obchodovaly před začátkem pandemie, cena kávy (arabiky) na trzích zažívá prudší vzestupy. Aktuálně je na trzích nejdražší od roku 2014 a za poslední rok se její cena zvedla o téměř dvojnásobek. Co stojí za výrazným zdražením? Vedle důsledků pandemie je to počasí. Brazílie jako největší vývozce kávy v letošním roce bojuje se suchem. Podle vědců NASA je nejhorší za 90 let. Sucho je tak ještě větší než v roce 2014 (tehdy se jednalo o nejhorší sucho za 85 let, které se jako letos výrazně projevilo na propadu produkce).

Sucho
Ukazatel sucha (tzv. evaporative stress index) ukazuje, že nejhorší sucha jsou právě na jihu Brazílie, kde se i pěstuje největší množství kávy, zdroj: earthobservatory.nasa.gov

V letošním roce se na konci července navíc vyskytly na jihu Brazílie extrémně nízké teploty. Kolem města Sao Paulo byly dokonce měřeny teploty kolem bodu mrazu. Jednalo se o 10 °C až 15 °C nižší teploty, než je zde v tomto období obvyklé. Kávovník je přitom tropická rostlina, kterou mohou poškodit již teploty pod 5 °C.

Teplota - Brazílie
Odchylka teplot od dlouhodobého průměru v jižní Americe dne 30. července 2021 - na jihu Brazílie byly teploty o 10 °C až 15 °C nižší, než je v tomto období obvyklé (teploty zde klesly k bodu mrazu), zdroj: ventusky.com

Ve více než 40 městech na jihu Brazílie bylo dokonce hlášeno sněžení a někde se vytvořila i sněhová pokrývka, což je zde extrémně vzácná událost (viz video).


Záběry sněhu z Brazílie z 28. července 2021

Suchem oslabené rostliny nedokázaly mrazům příliš čelit. Kombinace těchto faktorů tak způsobila zemědělcům na jihu Brazílie obrovské ztráty. Odhaduje se, že letošní produkce kávy propadne o více než 20 %. Právě tento fakt žene ceny kávy vzhůru. Obavy o světovou produkci se projevily hned s příchodem mrazů. Jen mezi 19. červencem a 26. červencem (za pouhý týden) cena kávy dokonce vzrostla o 33 %. Setrvalý růst cen kávy pokračuje i v těchto týdnech.