Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Aprílová konference meteorologů

Článek byl vydán prvního dubna - na apríla.

Dnes 1. dubna v poledne západoevropského času začala mimořádná konference meteorologů v Bruselu. Svolána byla s jediným cílem. Oznámit výsledky několikaměsíčního zkoumání změn klimatu Evropy. Předseda Evropské meteorologické unie všechny přítomné zaskočil prohlášením, že začala doba ledová. O tom, že něco v naší atmosféře není v pořádku, přesvědčil odborníky již hurikán Sandy v USA. Byl pro to ustanoven speciální tým vědců, který měl za úkol objasnit příčiny vzrůstajícího počtu sněhových bouří. Závěry ovšem předčily všechna očekávání. Úbytek ledu v polárních oblastech započal klimatickou změnu. V březnu letošního roku jsme vstoupili do nové doby. Doby ledové.

V létě nejvýše 15 °C
Do Evropy již bude trvale proudit chladný arktický vzduch. Prohřívat se bude jen v závislosti na množství dodané sluneční energie. V červenci tak stále bude tepleji než v prosinci. Letní Slunce ovšem arktický vzduch v Česku prohřeje nejvýše na 15 °C.

Roční období budou zrušena
Konference meteorologů postupně přešla v sumit Evropské unie, který začal ihned a neodkladně řešit změnu klimatu Evropy. Po několika hodinách byla sestavena první směrnice, která v celé Evropské unii od roku 2015 zruší čtvero ročních období. Dělení na zimu, jaro, léto a podzim již nemá smysl. Zavedeno bude nové období s názvem Velká zima unie evropské. Proti směrnici se okamžitě postavila Velká Británie, která ji považuje za přílišnou integraci.

Zaplatíme vysokou daň
Za změnu klimatu si mohou obyvatelé Evropy sami. Spalování fosilních paliv vyvolalo nejprve zvýšení teploty, která způsobila tání ledovců a následné prudké snížení teploty. Evropané tak zaplatí vysokou daň. Teploty vzduchu budou v Evropské unii sníženy až o 60%. Proti tomu se zvedla vlna protestů. Tohle snížení pro nás bude likvidující, nechal se slyšet majitel rekreačního centra u Lipna. Odborníci ovšem dodávají, že protesty nám již nepomůžou. Doba, kdy bylo možné něco změnit, již pominula a nyní musíme čelit následkům.

O vyjádření k celé situaci byl požádán i skeptik globální změny Václav Klaus. Rozhovor ovšem neposkytl, neboť byl plně vytížen nákupem kožichů (což uvedl i na svých oficiálních stránkách exhrad.cz).

Počasí
Na konferenci meteorologů dnes bylo světu oznámeno, že začala doba ledová.