Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

Krkonoše v noci čeká vichřice

Dnes v noci se naplno rozfouká čerstvý jihozápadní vítr. Nejvíce bude foukat po půlnoci na hřebenech Krkonoš, kde se očekává vichřice. Na Sněžce vítr v nárazech přesáhne i rychlost 160 km/h. Před silným větrem varuje i ČHMÚ. S čerstvým větrem, ale již slabším, musíme počítat také během soboty.

Varování ČHMÚ

Kolem hluboké tlakové níže, která postoupí z Atlantiku nad Severní moře a Dánsko, zesílí nad střední Evropou západní proudění.

V čerstvém jihozápadním až západním proudění začne ve čtvrtek večer zesilovat vítr. V noci na pátek a během pátku bude dosahovat rychlosti 8 až 12 m/s s nárazy 15 až 25 m/s ( 55 až 90 km/h), na horách 15 až 20 m/s s nárazy 30 až 40 m/s ( 110 až 145 km/h), na hřebenech Krkonoš ojediněle i více. Během pátečního dne vítr přechodně zeslábne a v noci na sobotu opět mírně zesílí.

Doporučení ke zmírnění následků silného a velmi silného větru:
Před příchodem větru zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit venku volně uložené předměty, zabezpečit stavební jeřáby apod.
Na horách omezit vycházení a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Dodržovat pokyny Horské služby (http://www.horskasluzba.cz).
Dávat pozor na možnost pádu drátů vysokého napětí. Pokud leží na zemi, nepřibližovat se k nim.
Je předpovídán jev s extrémním stupněm nebezpečí. Lze očekávat místní materiální škody, místní omezení v dopravě, místní výpadky elektrického proudu, polomy v lesích. Sledujte vývoj situace ve sdělovacích prostředcích.

Vydal: ČHMÚ (www.chmi.cz)