Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

Uhodilo u nás nejvíce blesků za poslední rok, kroupy dosáhly až 4 cm

Včera přes naše území přecházela slábnoucí studená fronta. Na ní se odpoledne tvořily bouřky, lokálně přerostly i do stadia menších supercel. Ty potom přinášely hlavně kroupy a silné nárazy větru. Hasiči vyjížděli na řadě míst k popadaným stromům. Naopak srážky škody nezpůsobily, úhrny byly často jen do 10 mm. Hlášeny byly ovšem na několika místech i větší kroupy. Nejintenzivnější krupobití se vyskytlo jižně od Prahy kolem Mníšku pod Brdy, kolem Benešova a lokálně i na Vysočině. Kroupy zde dosahovaly většinou 2 až 3 cm. Lidem poničily hlavně úrodu na zahrádkách. Lokální bouřka s kroupami vznikla také na Šumavě. Zde byly hlášeny vůbec největší kroupy. V Prášilech a Srní na Šumavě dosáhly až 4 cm, tedy velikosti pingpongových míčků (viz obrázek níže). Jedná se o letos zatím největší zaznamenanou kroupu u nás. V jiných letech se ale u nás ojediněle vyskytly i kroupy přes 6 cm (tedy tenisového míče).



Bouřky k nám přinesly také význačný počet blesků. Podle sítě Blitzortung.org na našem území uhodilo cca 37 000 blesků. To je nejvíce za poslední rok. Naposledy se u nás více blesků vyskytlo na konci června 2022, kdy denní počet blesků přesáhl 50 000.

Blesky
Mapa blesků za včerejší den, barevně odlišeny dle času, zdroj: blesky.bourky.cz

Další bouřky k nám dorazí z Německa v noci na zítřek. Zatímco na jihozápadě Německa se při nich očekávají nárazy větru i přes 100 km/h a rozsáhlé škody, u nás již zeslábnou a jen v západní polovině území se očekávají nárazy větru kolem 70 km/h. Lokální bouřky se potom mohou tvořit i ve středu a kvůli vysokým hodnotám střihu větru se výjimečně mohou objevit i menší supercely s kroupami a silnými nárazy větru.