Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na Plzeňsku a v Brdech jsou hlášeny bleskové povodně, pozor na bouřky s přívalovými srážkami - sledujeme on-line

Na Nymbursku se vyskytly kroupy o velikosti téměř 4 cm

Dnes se u nás vyskytly i silné bouřky. První byly hlášeny již ráno na pomezí Moravy a Čech. V Telči se vyskytlo krupobití, při kterém se vytvořila i pár centimetrů silná vrstva menších krup. Celkově při bouřce spadlo kolem 40 mm srážek. Dopoledne bouřky ustávaly, ale odpoledne se hlavně v severozápadní polovině Čech začaly tvořit další. Úhrny v těch nejsilnějších byly kolem 20 mm. Objevovaly se i kroupy, většinou s velikostí kolem 1 nebo 2 cm. Některé z bouřek vykazovaly rotaci a jednalo se o slabší supercely.

Vůbec nejsilnější bouřka (supercela) se vytvořila k večeru východně od Prahy. Na Nymbursku tato bouřka vyprodukovala téměř 3 až 4 cm veliké kroupy. Největší byly naměřeny v nedaleké obci Kovanice (viz první fotografie níže), Pátek a Okřínek (viz druhá fotografie níže). Tato bouřka již působila škody nejen na rostlinách, ale i majetku. Řadě lidem poškodila auta. Kroupy produkovala i při svém dalším postupu na východ k Hradci Králové. Kroupy u Nymburka jsou letos zatím největší zaznamenané na našem území.


Kroupy
Okřínek u Poděbrad - kroupy o velikosti 3 až 4 cm, zdroj: Kristýna Černá