Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na jihu pozor na bouřky s přívalovými srážkami, letos poprvé mohou působit škody

V Kufsteinu padaly až 8 cm kroupy, obec v Německu zasypala půlmetrová vrstva krup

Již včera se u nás na jihu Čech a na Moravě vyskytlo několik menších supercel. Nejvíce škod způsobily na jihu Moravy. V obci Přibice strhl poryv větru střechu domu a na Břeclavsku vyvracela bouřka stromy a zaplavila několik domů. Hasiči hlásili desítky výjezdů. Doprovázena byla i kroupami o velikosti od 1 do 3 cm. Podobné kroupy se vyskytly i na jihu Čech (například v Rožmitále na Šumavě). Dnes se ovšem ještě o poznání silnější bouřky vyskytly na pomezí Německa a Rakouska, kde bylo hlášeno několik mohutných supercel. Jako první bouřka zasáhla Weiler-Simmerberg na jihu Německa, kde vytvořila půlmetrovou vrstvu krup, kterou musela v obci odklízet těžká technika. Okolní louky pokryla silná vrstva krup.

Kroupy
Závěry z dronu ukazující silnou vrstvu krup u obce Weiler-Simmerberg na jihu Německa, zdroj: all-in.de

Kroupy
Odklízení krup v obci Weiler-Simmerberg na jihu Německa, zdroj: facebook.com

Vůbec největší kroupy byly hlášeny z rakouského Kufsteinu.Hasiči v oblasti nestačili ani vyjíždět k nahlášeným případům a škodám. Kroupy ve městě dosáhly až 8 cm (viz foto)! Kroupy mezi 4 až 7 cm byly hlášeny i na několika dalších místech v okolí.

Kroupy
Dnešní kroupy v obci Scheffau am Wilden Kaiser nedaleko Kufsteinu, kde dosáhly 7 cm (Barbara Berner), zdroj: all-in.de

Při dalším postupu se na bouřkách vyskytovaly hlavně silné nárazy větru. Několik stanic v Bavorsku a Rakousku naměřilo nárazy přes 100 km/h. Aktuálně se tyto bouřky přesunuly na jih Čech (kroupy už je ale nedoprovází).