Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Naposledy podobně teplý květen v roce 1811

Dnes 1. června začalo meteorologické léto (astronomické začíná až 21. června letním slunovratem). Za námi je tak meteorologické jaro, které přineslo dva mimořádně teplé měsíce. Již duben u nás byl rekordně teplý. V Praze Klementinu skončil jako druhý nejteplejší od začátku měření v roce 1775. Tepleji zde bylo jen v roce 1800, kdy průměrná měsíční teplota dosáhla na 16,2 °C (letošní duben byl v průměru o 0,6 °C chladnější).

Také květen skončil jako teplotně mimořádně nadprůměrný. Na většině meteorologických stanic je nejteplejší za dobu pozorování, a to i na horských stanicích. Například na Milešovce s průměrnou teplotou 15,1 °C překonal letošní květen o téměř 1 °C dosud nejteplejší květen z roku 2000. Počasí se na Milešovce sleduje již přes 100 let. Jen v Praze Klementinu se letošnímu květnu vyrovná ten z roku 1811, kdy průměrná měsíční teplota dosáhla 19 °C. Letos je tomu podobně. Taková hodnota je přitom obvyklá pro červen. Lze tedy říci, že počasí je o měsíc napřed. Na řadě stanic se v květnu teplota nad 20 °C nedostala jen ve třech dnech. Přitom například v minulém roce takových dnů bylo více než 10 a třeba v roce 1991 se naopak jen ve dvou dnech v celém květnu teplota dostala lehce nad 20 °C. Po celý měsíc se denní maxima tehdy pohybovala kolem 14 °C, což je v obrovském kontrastu k letošnímu průběhu května.

Podle současných předpokladů bude teplé počasí pokračovat i v červnu, ale již se zřejmě nestane rekordně teplým měsícem.

Teploty
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu letošního května v Praze, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den