Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, spadne až 20 mm srážek

Leden byl teplotně opět výrazně nadprůměrný

Leden v Česku opět skončil jako teplotně nadprůměrný, a to výrazně. Teploty byly v průměru o 3 °C vyšší než je obvyklé. Teplá byla především první polovina ledna, kdy na řadě stanic bylo až o 6 °C tepleji než činí dlouhodobé průměry. O tom, že letošní leden byl teplý svědčí i to, že lze nalézt meteorologické stanice, kde za celou dobu nebyl zaznamenán ani jeden ledový den (teplota se celý den udrží pod bodem mrazu). Jednalo se například o Plzeň, Prahu či České Budějovice. Nadprůměrný byl letošní leden i srážkově.

V Praze Libuši činila průměrná teplota za celý měsíc 2,6 °C, což bylo o 1 °C více než v minulém roce. Od roku 1970 se zde letošní leden zapsal jako šestý nejteplejší. Naposledy se podobně teplý leden vyskytl v roce 2008. Vůbec nejteplejší leden na našem území byl zaznamená v roce 2007. Tehdy průměrná teplota v nížinách překročila i 4,5 °C. V Brně Tuřanech činila průměrná teplota za leden 1,9 °C a jednalo se zde o čtvrtý nejteplejší leden od roku 1970. V Ostravě Mošnově byla průměrná teplota 1,4 °C a jednalo se o sedmý nejteplejší leden od roku 1970. Právě severovýchod našeho území byl nejchladnější. V úvodu měsíce zde i v nižších polohách noční teploty klesly k -15 °C. Na zbytku území se pořádné mrazy nevyskytly (v Praze bylo naměřeno minimálně -3 °C). Nejvyšší teplota byla naopak naměřena v Břeclavi 10. ledna, kde bylo 16,6 °C.

Leden skončil jako teplotně nadprůměrný na většině našeho kontinentu. Průměru se nejvíce teploty blížily v Řecku, Španělsku a na Britských ostrovech.

Tip: Archiv počasí - nejrozsáhlejší archiv počasí

Leden
Vývoj teplot v lednu 2015 na meteorologické stanici ČHMÚ Praha Libuš, nejtepleji bylo v první polovině měsíce