Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Leden skončil jako srážkově nadprůměrný, slunce příliš nesvítilo

Za námi je první měsíc roku 2021. Z pohledu počasí k nám po delší době konečně přinesl pravé zimní počasí. Teplotně skončil leden jako průměrný (s odchylkou od průměru pro celé naše území +0,8 °C). Hlavně na horách byl i lehce podprůměrný. Naopak v nižších polohách především na jihu území byl teplotně nadprůměrný (nejvýrazněji na jihu Moravy). To bylo způsobeno tím, že se u nás jen výjimečně vyskytovaly mohutnější teplotní inverze. Vůbec nejnižší teploty byly v lednu naměřeny v Moravskoslezském kraji, kde 18. ledna teploty klesly pod -20 °C.

Tip: Archiv počasí - historické záznamy o počasí v Česku

Srážkově byl letošní leden nadprůměrný. Nejvýrazněji se to projevilo na západě a severozápadě Čech, kde byl srážkově i výrazně nadprůměrný. Jen lehce nadprůměrné množství srážek naopak spadlo v krajích Pardubický, Královéhradecký a Zlínský. Nadprůměrné byly srážky i na horách, kde jich většina spadla ve formě sněhu. Horám se tak podařilo dohnat sněhový deficit, který zde vznikl během prosince, kdy naopak sněžilo výrazně méně, než je obvyklé. Aktuálně tak na horách leží obvyklé množství sněhu pro přelom ledna a února.

Sníh
Výška sněhové pokrývky na Lysé hoře v jednotlivých dnech ledna - během měsíce postupně dosáhla obvyklé výšky (ta je znázorněna šedou čárou)

Výrazně podprůměrné bylo v lednu množství slunečního svitu. Nejméně ho bylo zaznamenáno v Čechách, nejvíce naopak na jižní Moravě. Například v Praze (Libuši) byl přímý sluneční svit za celý měsíc zaznamenán jen po dobu 30 hodin. To je šestá nejnižší hodnota za posledních 50 let. Běžná hodnota se přitom pohybuje kolem 60 hodin. Na Churáňově na Šumavě bylo dokonce zaznamenáno třetí nejnižší množství slunečního svitu za posledních 50 let.

Sluneční svit
Množství slunečního svitu zaznamenáno v Praze Libuši v jednotlivých dnech ledna - slunečního svitu bylo velmi málo