Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku často déšť, během dne od jihovýchodu ubývání srážek

Alpské ledovce mizí, jižní Alpy hlásí až dramatický úbytek sněhu

Alpské ledovce jsou oblastí, kde se velmi výrazně projevuje oteplování způsobené změnou klimatu. V popředí zájmu glaciologů a klimatologů jsou už řadu dekád, nicméně letošní situace se zcela vymyká dosavadním zkušenostem. Alpské ledovce totiž zažívají velmi nepříznivý rok, k čemuž vedla souhra několika významných okolností.

Ledovec
28. červen a ledovec Kleinfleiss v rakouských Alpách – srovnání situace loni a letos, zdroj: foto-webcam.eu

Především je to nedostatek sněhu, který přinesla letošní zima – od Francie přes Švýcarsko, Itálii až po Rakousko. Dramatickou situaci zažily především jižní Alpy. Na konci května leželo na ledovcích až o 70 % (!) méně sněhu, než je v průměru obvyklé. Čím méně sněhu, tím méně hmoty, která se následně může transformovat v led a doplnit tak ztráty, ke kterým vlivem tání dochází během následujícího léta. Pro ilustraci – na Weissfluhjochu nad Davosem, leželo koncem května 35 cm, průměr je přitom 140 cm. Sněhově chudá zima mimo jiné vedla k mimořádně nízkým průtokům řek, které odvodňují jižní Alpy – a velmi závažně dopadá i na situaci v Pádské nížině, která se potýká s bezprecedentním suchem a nedostatkem vody pro zemědělství.

Bilance
Bilance změny masy ledovců v oblasti Hintereisferner (Tyrolsko) od roku 2007 - tmavě modrý je přírůstek v zimě (letos nejmenší), bleděmodrý úbytek v létě, oranžově je znázorněna roční bilance (v letošním roce pochopitelně ještě neuzavřená), zdroj: orf.at

Po sněhové podprůměrné zimě zhoršilo situaci nadprůměrně teplé jaro s velmi bohatým slunečním svitem. Velmi teplý byl přitom zejména květen (například na rakouské vysokohorské observatoři Sonnblick (ve výšce 3 109 metrů, která měří do roku 1886) ve Vysokých Taurách šlo o nejteplejší květen vůbec. A červen přinesl další vlny nadprůměrně vysokých teplot i do vysokých hor – výsledkem je, že na Sonnblicku v těchto dnech zcela roztaje sníh. Dosud se tak přitom stalo nejdříve 13. srpna (v letech 1963 a 2003). Letos tedy sníh mizí o víc než měsíc dříve! Sníh přitom netaje mimořádně brzy jen v jižních či centrálních Alpách, ale i na severu – třeba na německé observatoři Zugspitze – tam už dva týdny leží jen zbytky sněhu, což se v 75leté historii pozorování ještě nikdy tak brzy nestalo.

Sonnblick
Situace na Sonnblicku ráno 4. července - ze sněhu zbývá už jen pár centimetrů, patrná je i vrstva saharského prachu, zdroj: foto-webcam.eu

A konečně, třetím faktorem, který letos urychluje tání, jsou opakované vpády saharského prachu a písku, které pokryly povrch sněhu na ledovcích tenkým filmem a zvyšují tak jeho albedo. To vede k pohlcování většího množství sluneční energie, oteplování a následně intenzivnějšímu tání sněhové pokrývky, případně ledovce.

Švýcarští odborníci spočetli, jak extrémní míra tání během horkých vln může být. Například v týdnu od 15. do 21. června ve švýcarských ledovcích roztálo kolem 300 miliónů tun ledu a sněhu – každých 10 minut to znamená 5 miliónů litrů vody, což by asi za 17 dnů naplnilo celou Orlickou přehradu.

Jakmile ale sněhová pokrývka na ledovci roztaje, nic ho nechrání od působení slunce, tepla a dešťové vody. Teplé a slunečné počasí může za den „spolknout“ až kolem 10 cm délky ledovce. Situace může zhoršit taky dešťová voda, která průrvami v ledovcích proniká hlouběji, kde dál naruší stabilitu masy ledovce. Vzhledem k tomu, že sezóna tání trvá až do září, může letos nastat taková intenzita tání, která překoná všechny dosavadní extrémy. Mimo jiné to může vést i k přerušení lyžařské sezóny ve střediscích s celoročním lyžováním na ledovcích – zejména pokud nedojde k epizodám s výraznějším letním sněžením ve vysokých horách – ty ale zatím nejsou v dohledu. Je otázka, jestli letošní rok bude jen výjimkou anebo naopak brzkým normálem v souvislosti s pokračující změnou klimatu – to druhé je ale, bohužel, pravděpodobnější. Důsledkem pak může být i naprosto neočekáváné chování ledovců včetně bezprecedentního narušení jejich stability, což dokumentuje i tragický příklad v italské Marmoladě, ke kterému došlo o uplynulém víkendu. I zde hrály mimořádně vysoké teploty zřejmě svou podstatnou roli.