Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

První ledové dny nastávající zimy

V tomto týdnu se setkáváme s chladnějším počasím, kdy k nám proudí relativně studený vzduch. Na většině území jsou zaznamenávány mrazové dny (dny s minimální teplotou vzduchu nižší než 0 °C). Není proto divu, že v horských oblastech byly k vidění i dny ledové, při nichž teplota vzduchu přes den nevystoupá na nebo nad 0 °C. Stalo se tak 11. listopadu na svatého Martina a znovu včera 14. listopadu například na meteorologických stanicích umístěných na Šeráku, na Klínovci, Sněžce nebo na Labské boudě. První ledový den nastávající zimy letos nastal na řadě stanic relativně pozdě. Většinou totiž přichází již v říjnu. Jedinou výjímkou se letos stala meteorologická stanice na Šeráku, kde se první ledový den vyskytl naopak velmi brzy a to již 2. října.

Během zimního období není ledový den ničím zvláštním, například u stanice Přimda se průměrně vyskytne 53 ledových dní (rekordní byl v tomto ohledu rok 1996 s 94 takovýmito dny). Na Šeráku, který je ještě o necelých 600 m výše (1328 m n. m.), zažijí v průměru 93 dní, kdy je maximální teplota vzduchu pod nulou (maximum v roce 2005 – 116 dní). Na Sněžce bylo v roce 2005 zaznamenáno až 152 ledových dnů. Další charakteristikou, která se pojí k zimnímu období, jsou dny arktické, v nichž je maximální denní teplota vzduchu pod -10 °C, ty se na území Česka vyskytují průměrně jen v jednotkách za rok. Na takovéto období si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Tip: Archiv počasí - podívejte se na průměrné počty ledových dnů na jednotlivých stanicích v Česku

V nejbližších dnech se již výskyt ledových dnů na našem území neočekává. Ve vyšších hladinách atmosféry k nám bude proudit teplejší vzduch.

Šerák
Šerák dne 14.11.2013 ve 13:55 - právě v tuto dubu zde bylo nejtepleji, -0,4 °C. Včera se zde vyskytl již třetí ledový den nastávající zimy, zdroj: ČHMÚ