Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Čekají nás ledové dny

Dnes k nám po přechodu studené fronty zesílí příliv chladného arktického vzduchu. Teploty v noci na zítřek se již budou pohybovat mezi -5 °C až -9 °C. Denní teploty zůstanou mezi -6 °C až -2 °C. Den, ve kterém zůstane po celý den teplota pod nulou, se nazývá ledovým dnem. Průměrný roční počet ledových dnů se v Česku pohybuje od 30 v nižších polohách až po 80 na horách. Minulý rok se v prosinci na většině území nevyskytl ani jeden ledový den. Naopak na začátku února se vyskytly arktické dny (nejvyšší teplota nepřesáhne -10 °C). Ty nás zatím nečekají.

Nejchladněji o víkendu
Nejchladnější počasí nás čeká o víkendu. Denní teploty budou většinou mezi -7 °C až -3 °C. Noční se budou pohybovat mezi -7 °C až -11 °C. Při vyjasnění a na sněhové pokrývce ovšem ojediněle klesnou k -15 °C. Nejméně oblačnosti bude v noci ze soboty na neděli. V mrazových kotlinách na horách se očekávají teploty i pod -20 °C.

Na počátku příštího týden se mírně oteplí, ale v druhé polovině týdne se výraznější mrazy opět vrátí.

Tip: Aktuální teploty v ČR

Teploty
Nejvyšší a nejnižší denní teploty v jednotlivých dnech v prosinci 2011 v Praze - letos nás čeká podstatně chladnější prosinec Praha 9, Prosek