Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Ledoví muži přijdou v plné síle, před námi je na květen velmi chladné počasí

Ledoví muži (Pankrác, Servác a Bonifác) nastávají mezi 12. až 14. květnem. Právě k tomuto období pranostiky vztahují častá ochlazení a výskyt posledních jarních mrazů. V letošním roce zažijeme ledové muže v plné síle. Čeká nás totiž výrazné a dlouhé ochlazení. Do střední Evropy se rozlije původem arktický vzduch, který zde setrvá minimálně po celý příští týden. Půjde o jedno z nejchladnějších období ledových mužů za několik let. Například v minulém roce se na ledovém muže také výrazně ochladilo, ale během pár dnů se teploty vrátily nad 20 °C. Letos bude ochlazení trvat o poznání déle.

Denní maxima se po většinu příštího týdne budou pohybovat jen lehce nad 10 °C (ve středních polohách mohou v některých dnech zůstat jen pod 10 °C). Podle dlouhodobých průměrů se přitom v tomto období denní maxima v nižších polohách pohybují kolem 20 °C. Denní minima se v příštím týdnu očekávají kolem bodu mrazu. Teploty tak budou o zhruba 10 °C nižší, než je obvyklé. To jsou již výrazně podprůměrné teploty. I slabé ranní mrazy navíc mohou způsobit škody na vegetaci, která je již rozkvetlá.

V pondělí výrazná studená fronta i se sněžením
Samotné ochlazení k nám přinese výrazná studená fronta, která přes naše území přejde v pondělí. Její přechod přinese i nebezpečné počasí. Hlavně na jihu Čech se během pondělí mohou ojediněle objevit i silnější bouřky. Přechod fronty doprovodí také čerstvý vítr s nárazy kolem 60 km/h, na severních horách až 90 km/h. K tomu se odpoledne od západu přidá i trvalý a vydatný déšť, který bude večer od severozápadu v polohách od 400 m přecházet ve sněžení nebo sníh s deštěm. V polohách nad 600 m napadne místy 3 až 10 cm mokrého sněhu.

Rozdíl teplot
Teploty zítra v 16:00 - zatímco na jihu Moravy bude ještě letních 25 °C, na Chebsku bude jen kolem 3 °C - teplotní rozdíl bude přes 20 °C, zdroj: ventusky.com

Rozdíl teplot
Očekávané srážkové úhrny do úterního rána - ve vyšších polohách část srážek spadne dokonce ve formě sněhu, zdroj: ventusky.com