Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Na severozápadě se vytvořila silná ledovka, situace bude nebezpečná i zítra

Včera nás zasáhl jižní okraj teplé fronty. Srážkově se projevil hlavně na severozápadě Čech. Nejvíce deště spadlo v Ústeckém a Karlovarském kraji, kde se vytvořila silná ledovka. Na několika stanicích zde spadlo kolem 5 mm deště při teplotách pod bodem mrazu. Vrstva ledu následně dosáhla stejné hodnoty. O silné ledovce se hovoří, pokud spadne více než 2 mm deště při mrazu. Hodnoty se dokonce blížily extrémní ledovce, která se vyskytuje, pokud spadne přes 7 mm deště (taková hodnota ale včera na žádné stanici dosažena nebyla). Ledovka způsobila vážné komplikace na silnicích a cestách. Při nehodách se jen za večer zranilo přes 40 lidí. Nejhorší dopravní nehody se staly na dálnici D6.

Srážky
Srážkové úhrny za včerejší den - na severozápadě spadlo až kolem 5 mmm srážek v mrznoucím dešti, zdroj: hydro.chmi.cz

Na ostatním území se srážkové úhrny pohybovaly většinou od neměřitelných hodnot až po 1 mm. Tyto úhrny vytvořily také ledovku, ale jen slabou.

Dnes ráno se další srážky s tvorbou ledovky vyskytly opět na severozápadě Čech. Během dne se slabý déšť očekává spíše ojediněle (stále zejména na severozápadě). Výraznější srážky k nám dorazí opět v noci. Zítra ráno bude pršet hlavně na severu Čech a může se zde vytvořit až silná ledovka. Spadne zde od 1 do 4 mm deště při teplotách kolem -1 °C a čekají se tak opět velké problémy v dopravě. Slabší déšť s tvorbou ledovky se objeví i jinde. Během dne se bude v Čechách od jihozápadu oteplovat a situace se začne zlepšovat. Naopak se odpoledne situace zhorší na Moravě, kam dorazí mrznoucí srážky z Čech. Na celém území ledovka roztaje během čtvrtečního dne.

Ledovka
Očekávané srážky zítra od 7:00 do 10:00 - nejsilnější ledovka se bude tvořit na severu Čech (ledovka je označena vykřičníky)

Ledovka
Očekávané srážky zítra odpoledne - ledovka se bude tvořit hlavně na Moravě (ledovka je označena vykřičníky)