Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Pozor na ledovku, čeká nás mrznoucí déšť

Do Česka dnes začíná proudit teplý vzduch. Jeho příliv se ovšem projevuje výhradně ve vyšších vrstvách atmosféry. Většina stanic tak hlásí teploty kolem bodu mrazu. Jen ze sondážních měření je patrné výrazné oteplení ve výšce. V poledne vypuštěný meteorologický balón nad Prahou zaznamenal ve výšce kolem 1,5 km teplotu téměř 10 °C. V noci se rozdíly ještě více zvýrazní. V nižších polohách teploty klesnou na hodnoty kolem -5 °C, ale ve výšce kolem 1,5 km bude stále téměř 10 °C.

Zítra ráno z Německa na západ Čech navíc dorazí slabé srážky. Ty budou i při teplotách pod bodem mrazu výhradně dešťové (po celý zítřejší den se nejvyšší denní teploty budou udržovat kolem bodu mrazu). V západní polovině území tak zítra během dne hrozí nebezpečná ledovka. K večeru se srážky začnou rozšiřovat dále na východ, ale zároveň přejdou do sněžení. Odpoledne se začne i ve vyšších hladinách atmosféry ochlazovat a mrznoucí déšť tak opět začne přecházet ve sněžení. V pátek ráno se očekává na řadě míst našeho území sněhová pokrývka. Například v Praze napadne v noci z pátku na sobotu kolem 2 cm sněhu.

Další mrznoucí déšť s tvorbou ledovky zasáhne zřejmě východ území v noci z neděle na pondělí. Předpovědi se ještě budou upřesňovat. Řidiči by na silnicích v následujících dnech měli být velmi opatrní. Komplikace způsobí nejen mrznoucí déšť, sněžení, ale objevit se o víkendu mohou i mrznoucí mlhy.

Tip: Předpověď srážek - podrobná předpověď srážek na Ventusky


Teplota v hladině 850 hPa (výšce 1,5 km) zítra ráno - do západní poloviny území bude ve vyšších vrstvách atmosféry pronikat teplý vzduch (očekávané srážky tak budou ve formě deště a způsobí ledovku).