Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, nejméně bude pršet na severu a severovýchodě

Dnes pozor na silnou ledovku, zítra náledí, dopravu zkomplikuje i sněžení

V rychlém sledu po sobě v Česku hrozí jak ledovka, tak náledí. Při ledovce jde o vypadávání dešťových srážek při teplotách pod bodem mrazu. To se děje kvůli tomu, že ve výšce je teplý vzduch a naopak při zemi ještě studený. Naopak při náledí jde o zmrznutí mokrých povrchů během opětovného poklesu teploty pod bod mrazu po dešti. Ledovka je obecně mnohem nebezpečnější, protože se tvoří všude (nejen na cestách, ale i na stromech či drátech, které potom láme). Naopak náledí je problémem jen pro řidiče a chodce.

Dnes se u nás vyskytne nebezpečnější ledovka. Ráno teploty klesly často pod -5 °C, ojediněle (na severu Královéhradeckého kraje na většině území) pod -10 °C. Mrazy navíc panují dlouhodobě. Zem je tak promrzlá. Dnes po poledni nás začne od západu ovlivňovat teplá fronta. Zpočátku bude sněžit, ale vlivem oteplení bude sněžení přecházet od jihozápadu do deště, který bude často padat při teplotách pod bodem mrazu a tvořit se bude ledovka, místy i silná (přes 2 mm). Nejhorší bude zřejmě situace v pásmu od Českého lesa přes Plzeň po Prahu až Hradec Králové a Orlické hory. Zde totiž nejdéle vydrží teploty pod bodem mrazu a zároveň spadne nejvíce srážek v dešti. V jižnějších oblastech Čech a na Moravě a ve Slezsku bude srážek o něco méně a kromě Moravy se i rychleji oteplí, naopak v severnějších oblastech Čech bude o něco déle sněžit.

Teploty
Očekávané teploty dnes v 16:00 - na řadě míst k tomu bude pršet, v severních oblastech Čech sněžit, zdroj: ventusky.com

Teploty
Teplota ve výšce 1500 m nad zemí dnes v 16:00 - ve výšce ale kromě severu mrznout nebude a díky tomu se bude vyskytovat mrznoucí déšť, zdroj: ventusky.com

V noci na zítřek se bude dále oteplovat, ale místy na Moravě a severu Čech teploty zůstanou kolem bodu mrazu a ledovka tak setrvá. Během dne se naopak od severozápadu začne opět ochlazovat a teploty opět klesnou k -2 °C. Večer už nebude mrznout jen na jihovýchodě Moravy. Při opětovném poklesu teplot hrozí náledí. Navíc se na většině území vytvoří sněhová pokrývka, která bude komplikovat dopravu. Dnes i zítra tak hrozí časté problémy na silnicích a lokálně nelze vyloučit ani kalamitu.

Sníh
Očekávaná sněhová pokrývka zítra večer - sníh bude na většině území, zdroj: ventusky.com