Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Extrémní ledovka i velmi vydatné sněžení, v Česku se očekává kalamita

V neděli a v pondělí se v Česku očekávají velmi nebezpečné meteorologické jevy, které způsobí rozsáhlé problémy. Nad střední Evropou se totiž začíná vlnit výrazné frontální rozhraní oddělující teplý vzduch na jihu a jihozápadě od studeného na severu a severovýchodě. Již dnes musíme místy počítat s deštěm nebo deštěm se sněhem, na severu a severovýchodě bude sněžit. Hlavně v Ústeckém, Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji do zítřejšího rána napadne 3 až 10 cm sněhu, v oblasti Krušných hor až 15 cm. Slabší sněhová pokrývka se vytvoří i v sousedních krajích.

Na jihu Moravy extrémní ledovka
Zároveň k nám od severovýchodu začíná proudit studený vzduch a teploty budou pomalu klesat. Ve vyšších vrstvách atmosféry se ovšem zatím ochlazovat nebude. Začne se tak vyskytovat mrznoucí déšť. V noci na zítřek se první mrznoucí srážky s tvorbou ledovky vyskytnou především na Moravě. V menší míře se ale může objevit kdekoliv v jižní polovině území. Zítra během dne srážky začnou nabírat na intenzitě a k večeru se na Moravě začne tvořit i extrémně silná ledovka. Hlavně v Jihomoravském a Zlínském kraji spadne při teplotách kolem -2 °C od 5 do 10 mm deště. Vše tak může obalit led o síle několika milimetrů. V těchto oblastech potom hrozí výrazné problémy v dopravě a také výpadky elektřiny a pády stromů (pod náporem těžkého ledu). V noci potom začnou srážky přecházet do vydatného sněžení. Nejdéle mrznoucí déšť vydrží na jihu Zlínského kraje.

Ledovka
Předpověď na neděli pro Brno - při teplotách pod nulou se zde očekává déšť s celkovými úhrny přes 5 mm (v neděli večer) a hrozí tak vznik extrémně silné ledovky, zdroj: in-pocasi.cz

Na celém území vydatné sněžení
Další problémy bude působit vydatné sněžení. Zesilovat sněžení začne v neděli večer, kdy bude na některých místech dosahovat intenzity 5 cm za 3 hodiny. Vydatně bude sněžit celou noc z neděle na pondělí i v pondělí ráno a dopoledne. Odpoledne bude sněžení významně slábnout, na Moravě úplně ustane. Do pondělního poledne u nás napadne 10 až 20 cm sněhu, na jihu to bude většinou 3 až 10 cm. Přitom vysoké úhrny nového sněhu se objeví i v nížinách. Očekává se tak vznik kalamitní situace a řada silnic bude nesjízdných. Půjde o nejvydatnější sněžení letošní zimy.

Sníh
Očekávaná sněhová pokrývka na našem území v pondělí večer - i v nížinách bude lokálně až 20 cm sněhu, zdroj: ventusky.com

Nástup silných mrazů
V pondělí se u nás naplno projeví příliv mrazivého vzduchu. Denní maxima zůstanou jen mezi -7 °C až -3 °C, jen na jihu kolem -1 °C. Silné mrazy se u nás čekají i v dalších dnech. V noci v místech se zmenšenou oblačností teploty klesnou i k -15 °C.