Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

V Česku se vyskytl první letní den, ve Vídni naměřili dokonce 28,5 °C

Dnes u nás byl naměřen první letní den roku. V Karviné se odpoledne teplota dostala až na 26 °C. Kolem 25 °C se teplota pohybovala také na pár stanicích na jihu Moravy, například v Lednici. Blízko 25 °C se teplota dostala v poledne také na jihu Čech v Českém Krumlově.

Teplota
Teploty dnes v 15:30 - na Moravě a ve Slezsku se na pár stanicích vyskytl letní den s teplotou nad 25 °C, zdroj: in-pocasi.cz

Ještě tepleji dnes bylo v sousedním Rakousku. Na hlavní vídeňské stanici Hohe Warte dnes naměřili dokonce maximum 28,5 °C. Jedná se o mimořádně vysoké hodnoty pro úvod dubna. Ještě tepleji bylo v sousedním Maďarsku, kde naměřili tropických 30 °C a v Srbsku i 31 °C.

Teploty
Teploty v Rakousku dnes odpoledne, zdroj: zamg.ac.at

Kvůli přechodu studené fronty se ale od západu odpoledne začíná ochlazovat. Na východě Středočeského a v Libereckém kraji odpoledne i zabouřilo. Na východě území v noci potom zaprší i trvale. Letní teploty se k nám vrátí opět o víkendu, kdy se na ještě více místech dostanou nad 25 °C. Pocitovou teplotu tentokrát navíc nebude snižovat vítr a venkovním aktivitám bude více přát i čistší vzduch bez saharského prachu, který už do Evropy nepronikne.

Teploty
Očekávané teploty v sobotu 5. dubna 2024 podle modelu ICON, zdroj: ventusky.com