Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

V Česku se vyskytl první letní den, pozdě večer dorazí fronta

Dnes se u nás v letošním roce poprvé teplota dostala přes 25 °C. Stalo se tak na několika stanicích především v okolí Prahy a v Polabí. Ze stanic ČHMÚ bylo nejtepleji v Řeži u Prahy, kde teplota vystoupila na 26,2 °C. Na letních 25 °C se teplota dostala také v Českých Budějovicích, Dobřichovicích či v centru Prahy. Na zbytku stanic se teploty pohybovaly většinou mezi 20 °C až 24 °C. Současné hodnoty jsou nadprůměrné, ale k rekordům mají daleko. V roce 2012 jsme v těchto dnech zaznamenali i tropický den.

Před námi je ochlazení
Dnešní den bude nejteplejším dnem tohoto týdne. Zítra se již ochladí na teploty mezi 14 °C až 18 °C. Ochlazení k nám přinese zvlněná studená fronta, která přes naše území začne přecházet dnes večer. Postupně se tak objeví přeháňky nebo občasný déšť. V jižním Německu jsou v souvislosti se studenou frontou hlášeny i bouřky. Ty se v pozdních večerních hodinách lokálně objeví i u nás.

Teploty
Teplota dnes v 15:00, na některých místech se dostala i nad 25 °C

Blesky
Blesky dnes v 17:00 - v jižním Německu se vyskytuje bouřka, ojediněle se mohou objevit i u nás, zdroj: cs.blitzortung.org