Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Česko hlásí první letní dny, příroda dohání zpoždění

Zatímco v březnu byl rozvoj vegetace napřed, podprůměrné teploty v dubnu a v první polovině května její další rozvoj výrazně zpomalily. V posledních dnech ale díky vysokým teplotám opět rychle dohání opoždění a kromě vyšších poloh již rozvoj vegetace opět odpovídá kalendáři. Opožděný je nyní jen v polohách zhruba nad 700 metry nad mořem.

Vegetace
Vývoj vegetace 22. května 2023 - ve vyšších polohách je mírně opožděný, jinde normální, zdroj: info.chmi.cz

Za rychlejším vývojem v posledních dnech stojí vysoké teploty. Poprvé v letošním roce se v sobotu na velkém množství stanic teplota dostala nad letních 25 °C. Ještě teplejší potom byla neděle, kdy se teploty v Polabí dostaly i nad 28 °C. Nejtepleji bylo podle ČHMÚ na stanici Tuhaň, kde teplota vystoupila na 28,8 °C. Z velkých měst bylo nejtepleji v Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Praze a Brně (mezi 27 °C až 28 °C). Podobně vysoké teploty měříme i dnes. Na rekordy to ovšem nestačí. V minulosti bylo v těchto dnech i kolem 30 °C.

Spolu s rychlým rozvojem vegetace a vysokými teplotami výrazně narostla pylová zátěž a i aktivita klíštěte. Obojí je nyní na vysokých hodnotách. Mírné zlepšení přinese zítřejší déšť a následné ochlazení.

Rozvoj vegetace jsme dnes zachytily na Šumavě, kde ve vyšších polohách (kolem Horské Kvildy a Modravy) břízy dostávají teprve první lístečky a většina listnatých stromů je ještě holá. V letošním roce poprvé se zde teplota dostala lehce nad hranici 20 °C.

Břízy
Horská Kvilda dnes dopoledne - tráva se postupně zelená, ale někde je ještě lehce zažloutlá po zimě

Kvilda
Břízy v okolí Horské Kvildy - získávají teprve první lístečky a většina listnatých stromů je zde ještě holá

Flusárna
Flusárna na Šumavě (950 m) - louku zdobí první pampelišky a čerstvě rozkvetlé stromy

Flusárna
Flusárna na Šumavě (950 m) - louku zdobí první pampelišky a čerstvě rozkvetlé stromy