Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na jihu pozor na bouřky s přívalovými srážkami, letos poprvé mohou působit škody

Ve čtvrtek 25 °C, poté prudká změna

Dnes se zejména na západě Čech teploty šplhají přes 20 °C. Podobné teploty nás čekají i zítra a pozítří. Příliv teplého vzduchu k nám bude vrcholit ve čtvrtek, kdy se očekávají rekordně vysoké teploty. Rtuť teploměrů se bude odpoledne pohybovat mezi 21 °C až 25 °C. V ohrožení bude i nejstarší naměřený rekord z Prahy Klementina. V roce 1934 tu 18. dubna teplota vystoupila na 25,5 °C.

Večer studená fronta
Teplé počasí ovšem večer ukončí blížící se studená fronta z Německa. Především během noci na pátek přinese přeháňky, ojediněle i bouřky. Fronta se během pátku začne vlnit a na našem území se zdrží déle. Postupně přinese i trvalý a vydatný déšť. Zatímco na východě ještě teploty překročí 18 °C, na západě při trvalém dešti zůstanou jen do 10 °C. Teplotní rozdíl mezi západem a východem území bude pokračovat i v sobotu.

Vydatné srážky a nejisté předpovědi
Páteční vydatný déšť bude spojen s frontální vlnou, jejíž předpověď je komplikovaná. Podle současných předpokladů by v západní polovině Čech mohlo do sobotního rána spadnout až přes 50 mm srážek. Takto vydatné srážky by vyvolaly vzestupy hladin řek. Půda je ještě nasycena vodou po tání sněhu a déšť steče rovnou do řek. Předpovědi se budou v dalších dnech upřesňovat. Zatím je jisté, že nás po rekordních teplech ve čtvrtek čeká výrazné ochlazení.

Příroda
Po chladných a oblačných dnech přišly slunečné. Příroda se ihned zazelenala.