Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Teploty opět dosáhnou letních hodnot

Dnes se k nám rozšířil nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu. Na většině území se tak protrhala oblačnost a teploty se na Moravě šplhají až na 20 °C. Ještě vyšší teploty se očekávají v příštím týdnu. V pondělí a v úterý se budou pohybovat mezi 17 °C až 21 °C. Ještě více se oteplí v druhé polovině týdne.

Teploty opět dosáhnou letních hodnot
Průběh počasí bude nápadně připomínat tento týden. Nejvyšší teploty se očekávají v druhé polovině pracovního týdne. Ve čtvrtek a v pátek vystoupí až na letních 25 °C (v nížinách i výše). O víkendu dorazí ochlazení a opět se nejvíce projeví v západní polovině Čech. O víkendu se očekává i více srážek.

Vysoký UV-Index
Stav ozónu bude v příštím týdnu podprůměrný. Hodnoty UV-Indexu tak budou opět nadprůměrné (překročí i šestku). Opalovat se budeme na slunci přibližně stejně rychle jako v druhé polovině srpna. Nejvyšších hodnot UV-Index dosahuje v poledne (odpoledne již klesá). Další informace naleznete v našem článku o UV-Indexu.

Druhá dubnová dekáda výrazně nadprůměrná
Zatímco první dubnová dekáda byla extrémně chladná, druhá je naopak výrazně nadprůměrná. V Praze Libuši byla v období od 10. dubna do 20. dubna na stanici ČHMÚ průměrná teplota 12,3 °C. Od roku 1965 se tak jedná o třetí nejteplejší druhou dubnovou dekádu. Tepleji bylo v tomto období v roce 2009 (12 °C) a 2007 (12,8 °C).

Tip: Archiv počasí

Teploty v dubnu
Dubnové teploty v roce 2009 v Praze (nejvyšší a nejnižší), šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry - teploty se po většinu měsíce držely kolem 20 °C bez větších změn a na obloze bylo slunečno. Jednalo se o nejteplejší duben v historii měření. Letos zažíváme o dost proměnlivější počasí.