Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

V novém týdnu i letní teploty, postupně se ale přidají přeháňky

V příštím týdnu zřejmě naměříme nejvyšší teploty v letošním září. Na řadě míst se dostanou i přes letních 25 °C a budou nadprůměrné. Postupně ale musíme počítat s přeháňkami, ojediněle bouřkami. V závěru týdne budou srážky ještě častější a začne se i ochlazovat.

V pondělí se očekává polojasno až oblačno a denní maxima zamíří na 21 °C až 25 °C. Bude tak v průměru ještě o 1 °C tepleji než dnes. Ojedinělá přeháňka se může objevit na horách. O něco častěji se přeháňky objeví v úterý a může i zabouřit. Většinou ale bude stále polojasno až oblačno a denní maxima opět zamíří na 21 °C až 26 °C. Pro září jde již o nadprůměrné teploty, ale rekordy neohrozí (ty se pohybují kolem 30 °C).

Teploty
Očekávané teploty ve středu odpoledne - vystoupí až na letních 26 °C, zdroj: ventusky.com

Ani ve středu se teploty nezmění, ale s přeháňkami musíme hlavně v Čechách počítat místy. Ojediněle se vyskytnou bouřky. Ve čtvrtek se postupně přeháňky nebo bouřky objeví na většině území. Počasí u nás totiž ovlivní frontální systém a tlaková níže. Díky tomu i mírně poklesnou teploty.

Synoptická mapa
Synoptická situace ve středu v poledne - nad Britskými ostrovy bude tlaková níže, která nás výrazněji ovlivní ve čtvrtek. V úplném závěru týdne počasí v Evropě ovlivní i pozůstatky hurikánu Danielle, zdroj: metoffice.gov.uk

V pátek se denní maxima očekávají mezi 19 °C až 23 °C. K tomu musíme počítat s velkou oblačností a přeháňkami. Přeháňky se u nás očekávají také o víkendu. V neděli zřejmě navíc dorazí další ochlazení. Počasí v Evropě v závěru týdne ovlivní i pozůstatky hurikánu Danielle.