Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Před námi je další nadprůměrně teplý týden, počasí ale ovlivní dvě studené fronty

V novém týdnu nás opět čekají nadprůměrně vysoké teploty. Počasí ale ovlivní i dvě studené fronty. Ta první ale dlouhotrvající ochlazení nepřinese. Až fronta v závěru týdne se postará o větší ochlazení.

Hned pondělí bude nejteplejším dnem nového týdne. Nejvyšší denní teploty vystoupí na letních 25 °C až 29 °C. Vyloučit nelze ani dosažení tropických 30 °C. Takové teploty již ohrozí dlouholeté teplotní rekordy pro tento den. Přes den bude jasno až polojasno, ale od západu bude oblačnosti přibývat. Začne k nám totiž postupovat studená fronta z Německa. Odpoledne potom začnou v Bavorsku vznikat přeháňky a bouřky, které večer dorazí i na západ Čech. V noci budou postupovat dále na východ a slábnout. Na západě mohou být bouřky ojediněle silné s přívalovými srážkami s úhrny až kolem 30 mm a nárazy větru kolem 70 km/h. Mohou tak působit i škody.

Model
Očekávané srážky v pondělí večer - na západ dorazí přeháňky a bouřky, ojediněle i silné, zdroj: ventusky.com

Teploty
Odcyhlka teplot od průměru za posledních 40 let v pondělí odpoledne - teploty budou výrazně nadprůměrné (až o 10 °C vyšší, než je běžné), zdroj: ventusky.com

V úterý během dne budou srážky od západu opět ustávat a ochladí se na 19 °C až 23 °C, na jihovýchodě na 24 °C (stále tak půjde o nadprůměrné hodnoty pro druhou polovinu září). Pocitovou teplotu ale bude snižovat až čerstvý vítr.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - po přechodu studené fronty k nám pronikne o něco chladnější vzduch, ale jen krátce, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu bude slunečno. Na obloze bude převažovat většinou vysoká oblačnost, kterou bude slunce prosvítat. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 °C až 25 °C. Slunečný bude také čtvrtek. Na obloze bude jasno až skoro jasno, na severozápadě i polojasno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na letních 23 °C až 27 °C.

V pátek dorazí další studená fronta. Přesný čas jejího příchodu je zatím nejistý. Aktuálně se očekává skoro jasno až polojasno, od západu oblačno až zataženo a v Čechách později místy přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 24 °C až 28 °C, na západě zůstanou kolem 23 °C. Pokud ale fronta přijde o něco dříve, tak budou teploty nižší. O víkendu se již ochladí na 16 °C až 21 °C (tedy již na normální hodnoty pro toto období). Na obloze bude většinou hodně oblačnosti, ale na množství srážek se zatím modely neshodují.