Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Za námi je deštivé a teplotně normální léto, průměr létu zvýšil hlavně teplý červen

Posledním srpnovým dnem skončilo meteorologické léto (zahrnuje měsíce červen, červenec a srpen). Jaké u nás bylo? Hned první měsíc léta byl teplotně silně nadnormální. Následně červenec byl teplotně normální. Ten se ovšem vyznačoval významnými rozdíly v počasí mezi západem a východem a jeho hodnocení jako průměrného měsíce je mírně matoucí. Měsíc byl totiž na západě teplotně podprůměrný a na východě naopak nadprůměrný. Celkově díky tomu v Česku vyšel jako teplotně normální. Srpen následně byl na celém území teplotně podprůměrný.

Evropa - červenec
Odchylka teplot od průměru (1991-2020) v červenci v Evropě - je patrné, že na západ našeho území zasahuje jazyk nižších teplot, zdroj: climate.copernicus.eu

Jako celek potom letošní léto skončilo jako teplotně normální v kontextu posledních 30 let. Pokud bychom ho ovšem hodnotili v kontextu posledních 100 let bylo by teplotně nadnormální. Průměrná teplota byla podobná jako minulý rok. Nutno podotknout, že průměr meteorologického léta zvýšil hlavně teplý červen a vysoké teploty na Moravě. Samotné prázdniny (jen měsíce červenec a srpen) by skončily za posledních 30 let jako teplotně podprůměrné (na západě i výrazně). Šlo většinou o nejchladnější prázdniny od roku 2011. Na severozápadě území výjimečně najdeme meteorologické stanice, kde byly letošní prázdniny nejchladnější od roku 1998 (Doksany) nebo i od roku 1996 (Karlovy Vary).

Důležité jsou také srážky. Ty jsou vždy velmi regionální záležitostí. Celkově bylo ovšem letošní léto nadprůměrně deštivé (spadlo průměrně zhruba 302 mm, což odpovídá cca 123 % dlouhodobého průměru za roky 1981-2010). Nejvíce srážek spadlo v Krkonoších na stanici Labská Bouda, kde napršelo celkem 563 mm srážek (z toho 205 mm v poslední srpnové dekádě). Nejméně podle ČHMÚ pršelo v oblasti mezi Olomoucí a Jeseníky, kde se nachází i místo s nejnižším srážkovým úhrnem zhruba 151 mm. Dále v oblasti severně od Hradce Králové a v jednotlivých enklávách na jižní Moravě, Vysočině a jinde.

Srážky
Úhrn srážek v létě 2021, zdroj: chmi.cz

Srážky
Úhrn srážek v létě 2021 ve srovnání s dlouhodobým letním úhrnem srážek, zdroj: chmi.cz

Na vnímání léta má vliv i množství slunečního svitu. To bylo na východě nadprůměrné, na západě naopak opět často buď průměrné nebo podprůměrné.

Lze tak jednoznačně říci, že letošní léto přálo venkovním aktivitám a koupání hlavně na východě území. Tropický den (kdy je maximální denní teplota vzduchu vyšší než 30 °C) byl alespoň na jedné stanici ČHMÚ zaznamenán v 31 dnech letošního léta, stejně jako v roce minulém. Většina se jich vyskytla na Moravě. Ostatně maximální teplota letošního léta 36,5 °C byla naměřena 8. července 2021 na stanici Strážnice v okrese Hodonín na jihu Moravy.