Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně v severozápadní polovině území občasný déšť, odpoledne na východě ojediněle bouřky

Letošní léto je teplotně nadprůměrné

Prvního června v Česku začalo meteorologické léto, které s koncem srpna skončí. Meteorologickému létu tak zbývá jen pár dní a lze již vyhodnotit jeho průběh. Po výpočtu průměrné teploty se podobá těm z minulých let. Letošní léto totiž opět skončí teplotně nadprůměrné a to již nezmění ani jeho chladnější závěr. V Praze průměrná teplota za celé léto zatím činí přibližně 19,4 °C, což je podobně jako v minulém a předminulém roce. Následující chladné dny ovšem výslednou průměrnou teplotu ještě o několik desetin sníží. Letošní léto má odlišný průběh než ty minulé. V loňských letech jsme zaznamenávali vyšší maximální teploty a častěji padaly teplotní rekordy. Letos dlouholeté teplotní rekordy byly překonány jen na začátku června, kdy v Praze Klementinu padly tři teplotní rekordy. Vzhledem k brzkému létu ovšem nebyly nijak vysoké, k překonání rekordu stačila teplota 33 °C. Za celé letošní léto má nejvyšší naměřená teplota v Česku hodnotu lehce přes 35 °C. To je o poznání méně než v roce minulém, kdy bylo téměř 40 °C na Moravě, a ještě méně než v předminulém roce, který se do historie zapsal naměřením absolutního teplotního rekordu v Dobřichovicích u Prahy s hodnotou 40,4 °C dne 20. srpna. Lze tak říci, že se letošní léto obešlo bez teplotních extrémů. Vedra kolem 40 °C jsou obvyklá spíše pro úplný jih Evropy. Nejteplejším měsícem byl červenec, který s celorepublikovou odchylkou 2,3 °C od průměru skončil jako velmi teplý. V Praze Klementinu se umístil na 11. místě z dosavadních 240 červenců od roku 1775. Červen se oproti tomu umístil na 44. místě, čímž byl také teplotně nadprůměrný, ale již ne tak výrazně. Řadu teplotně nadprůměrných měsíců naruší srpen, který celkově skončí teplotně průměrný nebo podprůměrný.

Tip: Archiv počasí - informace o počasí od roku 1775

Slunečního svitu je dostatek
Pocitové vnímání léta ovlivňuje i množství slunečního svitu. Ani v něm letošní léto nezaostává. Červen byl o poznání slunečnější než v minulých letech. V Praze bylo zaznamenáno nejvíce slunečního svitu od roku 2006. Nadprůměrné množství slunečního svitu přinesl také červenec, ačkoliv minulý rok se lidé mohli slunit o desítky hodin více. U srpna zatím nejsou kompletní data ze stanic, ale již nyní je jisté, že bude podprůměrný. Srpen zatím přináší hodně oblačnosti a hlavně jeho druhá polovina připomíná spíše podzimní charakter počasí.

Nejteplejší léto v roce 2003
Vůbec nejteplejší léto bylo na našem území pozorováno v roce 2003, kdy průměrná teplota překročila 20 °C. Česko tehdy zasáhlo několik vln veder a padaly dlouholeté teplotní rekordy.

teploty
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu července v Praze Libuši, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den.