Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Přes 40 °C v Egyptě, letní teploty i ve Skandinávii

Již několik týdnů se u nás teploty pravidelně pohybují mezi 20 °C až 25 °C, což jsou v tomto období výrazně nadprůměrné hodnoty. V závěru týdne se navíc ještě více oteplí a v příštím týdnu se na řadě míst zřejmě dočkáme tropických 30 °C. Teplo není jen u nás, ale i v okolních státech. V minulém týdnu se například na severu Skandinávie u polárního kruhu teplota dostala nad 20 °C, na jihu se šplhala téměř k 30 °C. Vůbec nejtepleji z celé Evropy je na jihozápadě Ruska. Ve městě Volgograd se teploty šplhají až na 34 °C. Květen je zatím v Evropě teplotně výrazně nadprůměrný. Ve Skandinávii jsou teploty v průměru o více než 5 °C vyšší, než je obvyklé. Teplotně podprůměrný květen z celé Evropy hlásí jen Španělsko.

Tip: Ventusky - teploty v Evropě

Ještě mnohem vyšší teploty jsou v těchto dnech zaznamenávány v Egyptě. V Káhiře se teplota vyšplhala včera až na 44,4 °C, což je jen tři desetiny od historického květnového rekordu, který se datuje k 15. květnu 2016 (tehdy zde bylo 44,7 °C). V oáze Bahariya na Sahaře potom naměřili téměř 50 °C. I zde se jedná na květen o nezvykle vysoké teploty.

Počasí
Odchylka teplot od dlouhodobého průměru v květnu v Evropě - červeně vyznačené oblasti zažívají teplejší květen, než je obvyklé, zdroj: Weatherbell.com