Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně slunečno, hlavně na jihozápadě ojediněle přeháňky

V příštím týdnu ještě i letní teploty, ráno už ale místy mlhy

Před námi je další výrazně nadprůměrně teplý týden. Jediná fronta za celý týden přes naše území zřejmě přejde v noci z pátku na sobotu a na víkend se díky ní ochladí. Oproti tomuto týdnu už se ale častěji budou tvořit mlhy a nízká oblačnost. Srážek v novém týdnu bude jen málo.

V pondělí ráno budou teploty kolem 7 °C. Na obloze bude k tomu skoro jasno až polojasno, ráno a dopoledne se místy objeví mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle hlavně na severovýchodě udrží po většinu dne. Nejvyšší teploty vystoupí na 18 °C až 22 °C, na jihu Moravy až na 23 °C, při ojedinělé déletrvající nízké oblačnosti ale zůstanou kolem 15 °C.

V úterý bude jasno až polojasno, ale místy se utvoří mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží do odpoledních hodin. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 22 °C až 26 °C, při déletrvajícím mlhavém počasí bude kolem 19 °C. Ve středu se opět očekává ráno vznik mlh nebo nízké oblačnosti, tentokrát hlavně v západní polovině Čech. Po jejich rozpuštění převládne slunečno a teploty vystoupí na 22 °C až 26 °C. Teploty budou blízko rekordních maxim pro tyto dny, které se pohybují většinou kolem 26 °C nebo 27 °C.

Mapa
Synoptická situace ve středu v poledne - počasí u nás ovlivní tlaková výše, ale v Atlantiku už bude studená fronta, která nás ovlivní později v pátek, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve čtvrtek už se mlhy vyskytnou jen ojediněle, ale na obloze se naopak přidá frontální oblačnost a bude tak polojasno až oblačno. Srážky ale ještě nepřinese. Denní maxima vystoupí na 21 °C až 25 °C.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let ve čtvrtek odpoledne - teploty v Evropě budou výrazn nadprůměrné, zdroj: ventusky.com

Polojasno až oblačno, později až zataženo a občas s deštěm se čeká v pátek. Ojediněle může i zabouřit. Přes naše území začne postupovat studená fronta. Její přesné načasování a intenzita je ale ještě nejistá a bude se upřesňovat. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 22 °C až 26 °C. O víkendu zřejmě převládne polojasno až oblačno s odpoledními teplotami mezi 15 °C až 19 °C.

Fronta
Pozice studené fronty v pátek odpoledne podle modelu ICON - přesná pozice fronty je ještě ale nejistá, zdroj: ventusky.com