Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, spadne až 20 mm srážek

Nový týden většinou bez letních teplot a občas s deštěm

Léto si v novém týdnu dá přestávku. Již v tomto týdnu se u nás vyskytlo citelné ochlazení, ale nový týden bude v průměru ještě chladnější. Letní teploty kolem 25 °C se vyskytnou jen lokálně v pár dnech. Spolu s tím přes nás přejde několik frontálních systémů, které přinesou potřebnou vláhu.

V pondělí bude většinou oblačno nebo zataženo, hlavně na jihovýchodě i polojasno. Na severozápadě Čech se místy vyskytne slabý déšť. Přes Německo totiž bude postupovat teplá fronta a její okraj ovlivní i naše území. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 20 °C až 24 °C, na jihovýchodě až na 26 °C.

Více srážek k nám dorazí v úterý, kdy přes naše území bude přecházet studená fronta. Ta už na celé území přinese déšť, zpočátku i trvalý. Jen na východě bude zpočátku bez deště. Spadne většinou od 5 do 20 mm srážek. Deštivé počasí se projeví i na teplotách. Ty vystoupí jen na 17 °C až 21 °C a budou tak podprůměrné.

Fronta
Synoptická situace v úterý v poledne - počasí u nás ovlivní studená fronta, která přinese hodně srážek, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu srážky ustanou a převládne polojasno až oblačno. Odpoledne bude ale od západu přibývat oblačnosti a večer se na západě místy vyskytne slabý déšť. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 °C až 25 °C.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let ve středu odpoledne - ve střední Evropě se očekávají podprůměrné teploty, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek počasí ovlivní další frontální systém. Čeká se oblačno až zataženo a občas se přidá déšť nebo přeháňky. Na západě a severozápadě se srážky objeví zřejmě jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 18 °C až 22 °C, na západě a severozápadě, kde bude srážek málo, zřejmě až na 24 °C.

V pátek se potom očekává opět lepší počasí, bude většinou polojasno až oblačno, přechodně až zataženo a ojediněle se vyskytnou přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 °C až 25 °C. O víkendu se zřejmě opět častěji přidají srážky a spolu s tím poklesnou teploty.

Bouřky
Hodnoty CAPE (energie pro bouřky) v sobotu odpoledne - v tento den by měly dosáhnout nejvyšších hodnot z celého týdne. I tak budou velmi nízké (jen do 400 J/kg) - bouřkově by nový týden měl být poklidný, zdroj: ventusky.com