Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

V příštím týdnu návrat pravého letního počasí

Chladné počasí, které u nás nyní panuje, se blíží ke svému konci. Podprůměrné teploty rychle vystřídají průměrné až nadprůměrné. Teploty se v novém týdnu často budou dostávat nad letních 25 °C, výjimečně se mohou dostat až na tropické hodnoty.

Hned první den nového týdne bude ještě chladný. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 18 °C až 22 °C, na jihu Moravy až na 23 °C. Na obloze k tomu bude polojasno až oblačno a ojediněle, hlavně na severovýchodě a na horách, se objeví přeháňky.

V úterý se již více oteplí. Naměříme 21 °C až 25 °C. V nejteplejších oblastech tak po delší době opět zaznamenáme letní den. Na obloze stále bude polojasno až oblačno a na severovýchodě se ojediněle objeví přeháňky.

Mapa
Synoptická situace v úterý odpoledne - počasí ve střední Evropě bude ovlivňovat tlaková výše, počasí tak bude stabilní, zdroj: metoffice.gov.uk

Středa začne skoro jasnou až polojasnou oblohou, ale odpoledne převládne až oblačno. Nejvyšší denní teploty zamíří na 25 °C až 29 °C. Na jihu Moravy nelze vyloučit ani dosažení tropických 30 °C.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu ve středu odpoledne vůči průměru 1981-2020 - teploty v celé střední Evropě budou po několika chladných dnech opět teplotně nadprůmměrné, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek už se další růst teplot neočekává. Počasí ovlivní nevýrazná fronta, která přinese mírné ochlazení. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 23 °C až 27 °C, na jihovýchodě až na 30 °C. Na obloze bude skoro jasno až polojasno, srážky se zatím nečekají. Podobné počasí se čeká i v pátek. Víkend bude slunečný a teploty začnou opět růst. V neděli zřejmě dosáhnou až na 30 °C. Před námi je tak týden se stabilním počasím (převážně pod vlivem tlakové výše). Nebezpečné jevy v podobě bouřek se nečekají.