Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Letošní léto je zatím nejchladnější od roku 2011

Letošní meteorologické léto (začíná prvního června) je zatím nejchladnější od roku 2011, kdy u nás bylo ještě nepatrně chladněji. Všechny ostatní roky naopak byly o poznání teplejší. Vůbec nejteplejší období v historii měření zahrnující měsíce červen a červenec jsme zažili v minulém roce, kdy průměrná teplota za toto období překročila na řadě stanic i 22 °C. Letos se pohybuje většinou lehce pod 19 °C. Dlouhodobý průměr za posledních 40 let přitom činí 18 °C. Letošní léto je tak zatím v kontextu uplynulých 10 let druhé nejchladnější, ale pokud hodnotíme období několika desítek let, je naopak teplotně průměrné.

Maximum přesáhlo 35 °C
Zatím nejteplejším dnem letošního léta byl 28. červenec, kdy se v Dobřichovicích u Prahy teplota dostala až na 35,6 °C. Lehce přes 35 °C bylo také na jihu Moravy v okolí obce Lednice. Vyskytl se u nás tak první tzv. super-tropický den (teplota se dostane nad hranici 35 °C). Pro srovnání v minulém roce byla nejvyšší teplota za celé léto naměřena na konci června, kdy bylo v Doksanech 38,9 °C.

Vlna veder se zatím nevyskytla
Zatímco v uplynulých letech se u nás pravidelně vyskytovaly vlny veder, letos zatím žádné období definici vlny veder nesplnilo. Za vlnu veder se v mezinárodní terminologii označuje minimálně pětidenní období, ve kterém je maximální teplota minimálně o 5 °C vyšší než průměrná maximální teplota pro daný den. V našich podmínkách se potom denní maxima v nižších polohách musí pohybovat přibližně nad 29 °C až 30 °C (dle stanice). Takové období jsme na žádné stanici letos zatím nezaznamenali.

Na řadě stanic pršelo nejvíce od roku 1997
Srážkově je zatím letošní léto různorodé dle oblastí. Například v Ostravě bylo období červen a červenec srážkově nejbohatší od roku 1997. Naproti tomu třeba v Praze bylo srážkově průměrné. Především severozápad Čech zaznamenal obvyklé množství srážek. Naopak na východě Čech, na Vysočině, na Moravě a ve Slezsku pršelo výrazně více, než je obvyklé. Zde se na řadě stanic dokonce jednalo o druhé nejdeštivější období za posledních 40 let (hned po roce 1997, kdy se na Moravě a Odře vyskytly katastrofální povodně).

Teploty
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu července 2020 na stanici v Praze Libuši, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den, zdroj: in-pocasi.cz