Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Přeháňky doprovázejí mammaty, na jihu Čech vytvořily dechberoucí scenérii

Aprílové počasí posledních dnů přináší na oblohu nádherné scenérie. Po suchém a slunečném březnu se na začátku dubna počasí výrazně změnilo a je hodně dynamické. V posledních dnech jsou na obloze často pozorovatelná oblaka typu mammatus. Ty se nejčastěji vyskytují na výrazné kupovité oblačnosti (cumulonimbus). Ze základny této oblačnosti potom při vhodných podmínkách vystupují výrazné oblačné bubliny, tzv. mammaty. Jejich jméno je odvozeno z latinského slova mamma - vemeno.

V tomto týdnu byly pozorovatelné ve čtvrtek v oblasti Krušných hor (viz fichtelbergwetter.wordpress.com) a také v okolí Mostu.

Mammatus
Oblaka typu mammatus ve čtvrtek večer nad Mostem, zdroj: in-pocasi.cz

Ještě častěji byly ovšem hlášeny včera během četných přeháněk. Objevily se například v okolí Krkonoš (viz snímek) či v Pardubickém kraji (viz snímek). Nejpůsobivější ovšem zachytil Lukáš Gallo na jihu Čech z rozhledny Haniperk u Vodňan. Vyskytly se zde totiž přesně při západu slunce a tak vytvořily na obloze fascinující scenérii.

Mammatus
Oblaka typu mammatus na jihu Čech u Vodňan zachycená v sobotu večer, zdroj: Lukáš Gallo

Mammatus
Oblaka typu mammatus na jihu Čech u Vodňan zachycená v sobotu večer, zdroj: Lukáš Gallo


Samotná oblaka typu mammatus nijak nesvědčí o tom, že by danou přeháňku doprovázely nebezpečné jevy a jsou spíše fascinující na pohled.