Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Martin na bílém koni dorazil do hor

Právě v těchto dnech podle lidových pranostik přichází zima a s ní spojené sněžení. Známá pranostika Svatý Martin přijíždí na bílém koni vznikla v minulých stoletích. První zmínku o ní je možné dohledat v Čelakovského Mudrosloví (1852), ovšem nejedná se o bílého koně, ale o brůnu (základní barva srsti byla bílá, avšak byla překryta například srstí barvy hnědé). Označení bílý kůň místo brůny se k nám zřejmě postupem času dostalo ze Slovenska a zlidovělo. S ohledem na dobu vzniku je zřejmé, že klima se v posledních desetiletích v Evropě změnilo (oteplilo) a svatý Martin tak na bílém koni už přijíždí spíše jen do hor. Nejinak tomu je letos.

Na Šumavě napadlo i přes 10 cm sněhu
Dnes ráno se naše hory probudily do zasněženého dne. Nejvíce sněhu napadlo na Šumavě, kde přibližně od 800 m leží souvislá sněhová pokrývka. Na hřebenech napadlo i přes 10 cm sněhu (Churáňov hlásí 14 cm). Na ostatních horách se sněhová pokrývka drží spíše jen na hřebenech. Šerák, Lysá hora i Sněžka hlásí kolem 2 cm. Na Klínovci napadlo do 4 cm sněhu. V dalších dnech se výraznější sněžení neočekává.

Jaká bude zima?
Ke svatému Martinovi se váže i několik pranostik, které předpovídají zimu. Nejznámější jsou: Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí. Svatý Martin přijíždí na bílém koni, přijede-li na šedém (mlhy), bude zima střídavá, přijede-li na žlutém (sucho), přijde tuhá a suchá zima. Martin a Kateřina na blátě, Vánoce na ledě. Na svatého Martina slunečno – dlouhá zima. Na svatého Martina pod mrakem – nestálá zima. K dnešnímu dni se nejlépe hodí poslední jmenovaná pranostika, která slibuje nestálou zimu, což by odpovídalo průběhu počasí v posledních měsících.

Šumava - svatý Martin přijel na bílém koni
Šumava, Bučina dnes v 8:00 - svatý Martin přijel na Šumavu na bílém koni, zdroj: Šumava