Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Martin na bílém koni nepřijede, bude nadprůměrné teplo

V tomto týdnu nastává jedna z nejznámějších pranostik, která hlásí, že Svatý Martin 11. listopadu přijíždí na bílém koni a přichází zimní počasí se sněžením. První zmínku o ní je možné dohledat v Čelakovského Mudrosloví (1852). S ohledem na dobu vzniku je zřejmé, že klima se v posledních desetiletích v Evropě změnilo (oteplilo) a svatý Martin tak na bílém koni už přijíždí spíše jen do hor. Letos je ale říjen i začátek listopadu zatím tak výrazně teplý, že zima nedorazí ani do hor. V tomto týdnu nás čeká po celou dobu nadprůměrně teplé počasí s minimem srážek.

Mapa
Synoptická situace v pátek odpoledne - počasí u nás bude ovlivňovat mohutná tlaková výše, zdroj: metoffice.gov.uk

Přímo na Svatého Martina v pátek se očekává polojasno až oblačno s ranními mlhami. Ranní teploty budou kolem 4 °C, odpoledne naměříme 8 °C až 13 °C. Půjde v průměru o 6 °C vyšší teploty, než je v tento den běžné.

Teploty
Odchylka teplot v pátek odpoledne od průměru za posledních 40 let - teploty budou v celé Evropě nadprůměrné, zdroj: ventusky.com

Podobně vysoké teploty se čekají také o víkendu. V neděli navíc zesílí teplotní inverze. I v 1000 metrech na horách může být kolem 10 °C. V nížinách se naopak častěji udrží mlhy a nízká oblačnost a potom teploty zůstanou kolem 7 °C.

Teploty
Očekávané teploty v neděli - v místech bez nízké oblačnost a mlh se dostanou až ke 13 °C, zdroj: ventusky.com

Příchod zimy a chladného počasí alespoň do hor je tak zatím v nedohlednu (i když některé modely naznačují ochlazení kolem 17. listopadu, ale zatím se na tom příliš neshodují). Naposledy k nám Martin na bílém koni dorazil v roce 2019.