Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

Níže Daniel přinesla rekordní úhrny do Řecka, nyní se přeměnila v medikán

Tlaková níže Daniel v úvodu tohoto týdne zasáhla Řecko, kde vyvolala rozsáhlé a ničivé povodně. Ty mají už deset obětí a další nejméně čtyři lidi se pohřešují. V desítkách osad lidé stále čekají na pomoc. Situace je nejhorší zejména ve městě Karditsa, které připomíná velké jezero. Stanice Zagora za jediný den naměřila kolem 750 mm srážek, což je množství, které u nás běžně spadne za rok. Celkově stanice naměřila 1096 mm srážek v tomto týdnu, ale měření narušily výpadky proudu a samotné záplavy, takže hodnota není úplná. Nedaleká stanice potom naměřila 885 mm srážek. Jde o rekordní hodnoty z Řecka (meteo.gr).

Srážky
Řecký národní rekord pro kumulativní srážky za 24 hodin byl překonán za 18 hodin, přičemž na stanici Zagora na východním pobřeží bylo naměřeno 754 mm za 18 hodin v úvodu tohoto týdne, zdroj: meteo.gr

Včera již v Řecku přestalo pršet a níže Daniel se přesunula k jihu nad Středozemní moře. Zde se přeměnila v níži připomínající tropickou cyklónu, tzv. medikán. Ty se v průměru jednou za rok nebo dva v posledních letech ve Středozemním moři vyskytují. Dnes tento medikán zasáhne Lybii a nad pevninou postupně zeslábne. Na severu Lybie se očekávají úhrny až 200 mm srážek. Ve městě Bayda má spadnout přes 100 mm srážek. Běžný úhrn v září je zde přitom jen 6 mm. Za celý rok zde v průměru naprší 540 mm (nejvíce v zimě). Kromě vydatného deště se zde čekají nárazy větru přes 100 km/h a na pobřeží vlny kolem 4 metrů.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny v příštích 3 dnech, zdroj: ventusky.com