Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Začala meteorologická zima

Prvním prosincovým dnem v Česku začala meteorologická (klimatologická) zima. Na příchod astronomické zimy si ještě budeme muset počkat do 21. prosince, kdy nastane zimní slunovrat. Lidi ovšem zajímá příchod zimy s ohledem na počasí. Klimatologové za zimu ve střední Evropě nejčastěji považují období s průměrnými denními teplotami pod 5 °C. První se u nás v nižších polohách vyskytly již v polovině listopadu. Včera se průměrné denní teploty pohybovaly kolem 3 °C. Zima může být vymezena i podle sněhové pokrývky. Ta se v nižších polohách stále většinou nevytvořila. Ve velkých městech (kromě Ostravy) byl nejvýše slabý poprašek sněhu.

Teplý vzduch z jihu přinese inverzi
V dalších dnech počasí příliš zimní nebude. Ve vyšších hladinách atmosféry k nám totiž bude proudit teplý vzduch z jihu. Do nižších poloh se ovšem nedostane a vytvoří se teplotní inverze a s ní spojená nízká oblačnost. Změna proudění nastane zřejmě 6. prosince, kdy k nám začne proudit chladný vzduch ze severu a sněžení se vrátí i do nížin. Situace se bude ještě upřesňovat.

Podzim byl teplotně nadprůměrný
Včera také skončil meteorologický podzim. Ten byl v Česku většinou teplotně i srážkově nadprůměrný (podobně jako v minulém roce). Teplotně nadprůměrný byl především říjen následovaný listopadem. Naopak září bylo spíše chladnější. Nejteplejší podzim byl na našem území zaznamenán v roce 2006, kdy v Praze činila průměrná teplota 11,9 °C, oproti letošním 9,7 °C.

Počasí
V Česku dnes nastala meteorologická zima, zvětšit