Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

V příštím týdnu začíná meteorologická zima, její první dny budou chladné

Prvním prosincovým dnem v Česku začne v příštím týdnu v úterý meteorologická zima a skončí meteorologický podzim. Na příchod astronomické zimy si ještě budeme muset počkat do 21. prosince, kdy nastane zimní slunovrat. Lidi ovšem zajímá příchod zimy s ohledem na počasí. Klimatologové za zimu ve střední Evropě nejčastěji považují období s průměrnými denními teplotami pod 5 °C. Takové teploty se přitom například v Praze vyskytují letos už od 20. listopadu. Zimní počasí u nás tak již minimálně týden panuje, i když v předchozích dnech za to mohla především výrazná teplotní inverze.

Pravé zimní počasí do Česka přišlo spíše až s tímto víkendem, kdy se na hřebenech hor teploty celý den drží pod -4 °C a jinde se dostávají jen lehce nad bod mrazu. Na severovýchodě území dnes napadl i sníh. V Jeseníkách, Beskydech a Krkonoších napadlo až 10 cm. Sněhovou pokrývku hlásí i města v nižších polohách hlavně v Moravskoslezském kraji a sousedních okresech.

Sníh
Mosty u Jablunkova (490 m n. m.) dnes odpoledne (Moravskoslezský kraj), zdroj: Jan Koziel

V dalších dnech bude chladné počasí pokračovat. Zítra se denní maxima očekávají mezi -1 °C až 3 °C. Na obloze bude oblačno až zataženo, v Čechách se odpoledne od západu bude oblačnost protrhávat. První den meteorologické zimy přinese denní maxima jen mezi -2 °C až 2 °C. K tomu se očekává oblačno až zataženo, na východě zpočátku i polojasno. Na západě se postupně místy přidá sněžení. Bude ovšem jen mírné. O něco vydatnější sněžení zasáhne sousední Německo.

Sníh
Očekávaná sněhová pokrývka v úterý večer podle modelu ICON EU, zdroj: ventusky.com

Denní maxima kolem bodu mrazu se očekávají do pátku. Sněžení už se ovšem vyskytovat nebude. V závěru týdne k nám pronikne teplý vzduch. Je ovšem zatím nejisté, jak moc se projeví v nižších polohách.