Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Končí meteorologické jaro, zítra začne léto

Dnes posledním květnovým dnem končí meteorologické jaro a zítra začne meteorologické léto. Na příchod astronomického léta si ještě počkáme do 21. června. Končící meteorologické jaro patřilo k nejchladnějším za desítky let. Březen byl sice ještě teplotně normální, ale duben a květen byl teplotně výrazně podprůměrný. Teploty v průběhu celého jara rostly jen velmi pomalu a vykazovaly jen mírný rostoucí trend (ten by přitom měl být výrazný, neboť jaro tvoří přechod mezi zimou a létem).

Příroda na celém území rozkvetla se zhruba třítýdenním zpožděním. Na horách v polohách nad 1000 m dokonce ještě nekvete a listnaté stromy jsou holé. Například v oblasti Šumavy je příroda plně rozkvetlá v polohách do 1000 m. Ve vyšších polohách nad 1000 m jsou listnaté stromy ještě většinou holé. Není se ostatně čemu divit. Na Kvildě se například po oba víkendové dny odpolední maxima pohybovala jen kolem 8 °C. V Krkonoších na Sněžce dokonce teplota zůstala celý den kolem bodu mrazu. Dnes ráno v mrazových kotlinách na Šumavě a v Krušných horách bylo až -5 °C.

Končící meteorologické jaro jsme zachytili v oblasti Šumavy během včerejšího dne. Vidět je na snímcích i to, jak se na přírodě projeví 200 výškových metrů. Na všech snímcích pořízených v nadmořských výškách kolem 950 m je příroda již nádherně rozkvetlá, jen na snímku z Kvildy v 1150 m stromy ještě nemají ani lístečky. Za celé meteorologické jaro tak nestihly vyrašit.

Jaro na Šumavě
Flusárna na Šumavě (950 m) - louku zdobí pampelišky a rozkvetlé stromy

Jaro na Šumavě
Flusárna na Šumavě (950 m) - výhled na hrad Kašperk a město Kašperské Hory

Jaro na Šumavě
Flusárna na Šumavě (950 m)

Jaro na Šumavě
Nicov (900 m) - louky plné pampelišek

Jaro na Šumavě
Kvilda (1150 m) - do vyšších poloh Šumavy ještě jaro pořádně nedorazilo, listnaté stromy jsou zde ještě holé

Jaro na Šumavě
Bor u Prášil (900 m) - louky plné pampelišek

Jaro na Šumavě
Radkov (900 m) - Šumava se pyšní jarními barvami