Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně v severozápadní polovině území občasný déšť, odpoledne na východě ojediněle bouřky

V novém týdnu začíná meteorologický podzim, letní teploty ale ještě naměříme

V příštím týdnu u nás skončí meteorologické léto a prvním zářijovým dnem začne meteorologický podzim. Částečně se to projeví i v počasí. První dva dny nového týdne nabídnou i letní teploty, ale potom se ochladí a teploty klesnou na běžné hodnoty pro úvod září. V úplném závěru týdne se ovšem opět mírně oteplí.

V pondělí na obloze bude většinou jasno až polojasno, na jihozápadě i oblačno. Srážky se neočekávají (výjimečně se mohou objevit na Šumavě). Nejvyšší denní teploty vystoupí na 22 °C až 26 °C. V nejteplejších oblastech tak zaznamenáme opět letní den. Podobné počasí nás čeká i v úterý.

Synoptická mapa
Synoptická situace v pondělí v poledne - studená fronta, která nás ovlivňovala o víkendu, se již odsune na východ a u nás se projeví výběžek vyššího tlaku vzduchu, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu začne od západu přibývat oblačnosti a hlavně na jihozápadě se později přidá déšť. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 19 °C až 24 °C (s tím, že nejtepleji bude na východě a nejchladněji naopak na západě).

Ve čtvrtek srážky ustanou, ale pronikne k nám chladnější vzduch. Denní maxima budou mezi 18 °C až 22 °C. Ve čtvrtek prvního září začíná meteorologický podzim. Počasí bude odpovídat dlouhodobým průměrům pro úvod meteorologického podzimu.

Teploty
Očekávané teploty ve čtvrtek odpoledne ve střední Evropě - většinou budou kolem 20 °C, což jsou pro úvod září běžné hodnoty, zdroj: ventusky.com

V pátek se srážky nečekají a na obloze bude převládat polojasno až oblačno. Na teploměru naměříme 19 °C až 23 °C. O víkendu se zřejmě opět oteplí až na letních 25 °C a přidat se mohou přeháňky.