Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně odpoledne a večer často přeháňky, déšť a bouřky i s vydatnými srážkami

Mexiko trápí mimořádná vlna veder, teploty se šplhají nad 45 °C

Letošní rok pozorujeme ve světě v řadě oblastí výrazné vlny veder. V Česku jsme sice zatím byli ušetřeni, i když v tomto týdnu nás čeká několik tropických dnů v řadě. Jedna z mimořádně intenzivních a rovněž dlouhotrvajících vln veder aktuálně trápí Mexiko a okolí. Podle některých měřítek jde dokonce o nejhorší vlnu veder v moderní historii. V nižších polohách teploty šplhají až nad 45 °C. Už květen byl v hlavním město, Mexico City, nejteplejším květnem v historii měření. V červnu pak vedra dál zesílila. A zatímco výše položené oblasti sužuje „suché“ teplo, tedy vysoké teploty v kombinaci s nízkou relativní vlhkostí, nížiny a pobřežní oblasti trápí naopak intenzivní dusno, tedy vysoké teploty a vysoká relativní vlhkost vzduchu.

Příčinou extrémních teplot je mimořádně perzistentní oblast vysokého tlaku vzduchu, která se udržuje nad Mexikem a okolím už řadu týdnů. Je vyplněna teplým vzduchem, který se navíc přes den při malé oblačnosti a intenzivním slunečním zářením dál výrazně prohřívá. Obvykle se přitom tato tlaková výše nachází severněji, v oblasti amerických plání.

Výše
Příčinou vysokých teplot v Mexiku je tlaková výše vyplněná vzduchem, která se zde udržuje bez výraznějšího pohybu, zdroj: weatherbell.com

Už několik týdnů padají téměř každý den denní, často ale i měsíční, a někdy dokonce absolutní staniční rekordy. A na některých místech (například Guadalajara, Lagos de Moreno) byla překonána jak absolutní maxima, tak i absolutní minima (tedy šlo o nejteplejší noc v historii pozorování). V některých případech přitom překonání rekordů následovalo opakovaně (až 5krát na jedné stanici!). Například ve městě Chetumal, na Yucatánském poloostrovu u hranic s Belize, teplota 6 dnů po sobě neklesla pod 29 °C! Z toho je 5 minim nejvyšších v historii tamního měření. Výjimečná je taky míra překonání měsíčních rekordů, které jsou na některých stanicích o 4 až 5 stupňů vyšší než dosavadní měsíční maxima. Z absolutních staničních rekordů zmiňme například nedělních 47,4 °C v Ciudad Victoria, o 0,9 °C víc než dosavadní maximum.

Extremita
Extremita předpovídaných teplot pro střední Ameriku – velká část Mexika očekává hodnoty přes 0,8, což značí velmi neobvyklé až extrémní teploty, zdroj: charts.ecmwf.int

Před horkem přitom není úniku ani ve vysokých nadmořských výškách – ve dvou kilometrech teploty vyšplhaly na 40 °C (například ve státech v Zacatecas, Jaliscu nebo Aguascalientes), ve 2300 metrech k 38 °C (ve státě Jalisco). Vedra ve výše položených oblastech dopadají na tamní obyvatele i z toho důvodu, že málokterá budova v těchto výškách má klimatizaci. Ty totiž vzhledem k chladným nocím nejsou normálně potřebné. Teď ale kvůli vysokým teplotám jsou i noci příliš teplé na účinné ochlazení. Ostatně současná vlna veder má v Mexiku zatím nejméně osm potvrzených obětí.

Mimořádně teplé počasí se ale netýká pouze samotného Mexika. Po řadu týdnů hlásí nadprůměrně vysoké teploty velká část střední Ameriky, zejména Honduras, Guatemala a Belize. I z těchto států jsou hlášeny nejvyšší červnové teploty v historii měření, a není nouze ani o extrémně teplé noci, kdy teploty zůstávají v blízkosti 30 °C. Mimořádně teplé počasí má trvat ještě do druhé poloviny tohoto týdne, přičemž není vyloučeno, že se v Mexiku maximum přiblíží až k 50 °C. A podle dlouhodobějších výhledů je možná další horká vlna zase v červenci.

Teplota
Odcyhlka teplot od průměru za posledních 40 let v úterý odpoledne - i v tomto týdnu budou teploty ve většině Mexika a v Texasu šplhat vysoko nad obvyklé hodnoty, místy budou maxima i o 10 °C vyšší, zdroj: ventusky.com

Horký vzduch v posledních dnech začal pronikat i do sousedních oblastí Spojených států amerických, zejména Texasu a Louisiany. I tady padají teplotní rekordy – například Junction hlásí novou nejvyšší červnovou teplotu (43,9 °C), Falcon Lake u hranic s Mexikem má sice jen 20letou řadu pozorování, ale nedělní maximum 47,2 °C představuje vůbec nejvyšší teplotu. A další rekordy zřejmě padnou v následujících dnech, a to včetně rekordně vysokých nočních teplot. A protože jde o vlhkých vzduch, mimořádně vysokých hodnot dosahují jak teplota rosného bodu (26-29 stupňů), tak i index pocitové teploty kombinující vliv vlhkosti a teploty vzduchu – ten bude po většinu týdne dosahovat až hodnot kolem 45 °C, výjimečně i 50 °C! Jde o hodnoty na pomezí nebezpečných až extrémně nebezpečných hodnot, kdy hrozí vyčerpání organizmu a úpal. V ohrožení jsou i zde desítky miliónů lidí. Na rozdíl od Mexika zde většina lidí má klimatizaci, to ale zase povede k rekordnímu zatížení tamní elektrické sítě.

Teplota
Teplota v úterý odpoledne zejména v níže položených oblastech Mexika a sousedních oblastí USA bude často šplhat nad 40 °C, zdroj: ventusky.com